Barfota mot Lilla Sömmtjärn (Torrfastsjön runt 2019)

I förra inlägget om turen runt Torrfastsjön hintade jag om en ny bekantskap vad gäller färdsätt. Det har blivit dags att avslöja denna. För M och jag hade vikit av norrut på vägen som skulle ha tagit oss till Lillmatsbyn, men vi skulle ju västerut innan dess. På kartan var nästa färdväg inprickad som stig, men ”tillfälligt vattendrag”/”icke alltid vattenförande bäck” hade varit mer informativt. På kartor brukar sådana utmärkas som ett en streckad flod.

Det tillfälliga vattendraget började vid pilen. Det här inlägget täcker området mellan ellipserna vid Öradtjärn och Lilla Sömmtjärn. Karta från Lantmäteriet.

Det hela började snart efter att vi svängt av in på stigen. Jag stannade för att noga fotografera projektets första vad, i naiv tro att detta skulle vara en isolerad händelse. Med skor och strumpor i hand gick vi med svalt, grumligt skogsvatten upp till fotknölarna samt med grus och näringsfattiga jordarter under förhårdnade hälar (i alla fall jag, jag känner inte till M:s hälstatus).

Mina skogsturers första vad.

Efter vadet tog vi åter på oss blöta strumpor och fuktiga skor samtidigt som vi slogs med mygg och knott, som föga förvånande trivdes nära vattnet i mörk och fuktig skog. Tiotalet meter senare upprepade sig mönstret: Nytt vad, ny kamp med insekter som gärna inspekterade 4 st blekfuktiga anklar som tillfälligt släppts ut innan de åter stängdes in i sina plastcontainrar.

En stilstudie i vadande. Foto: M

Efter att det här upprepats ytterligare en gång fick det vara nog. För nu hade vi kommit ut ur granskogen och stigen var, där den inte var lerigt översvämmad, täckt av mjukt grönt gräs. Så vi satte helt enkelt inte på oss skorna på de torra partierna och kom så att tillryggalägga 500 meter barfota. 500 meter var visserligen bara 5 % av hela dagens sträcka, men hur ofta går det att bekvämt vandra 500 meter utan skor? Inte särskilt ofta alls skulle jag säga, så jag är glad över att omständigheterna gjorde att vi kom på idén. Så: projektets första vad och första barfotasträcka. Kände jag mig som i direkt kontakt med moder jord, som ett med universum, som en sammanlänkad del av något evigt och mycket större än jag själv, som någon som inspirerar till prydnadssaker med visdomsord som ”Carpe Diem” och som säljs på Dollarstore? Det kan ni fethaja.

Men framförallt var jag fundersam över att klockan redan var 17.00 när vi kom upp från stigen. Jag hade räknat med att vi skulle till både Stora och Lilla Sömmtjärn och ändå vara tillbaka vid lägret i god tid före 19.00. Nu kan en väl tycka att en timme hit och en timme dit inte är hela världen vid såna här aktiviteter, men dels skulle det börja regna framåt kvällen och då är det bra om tältet redan har hunnit sättas upp, och dels störde det mig förstås att min formel för hur lång tid en sån här tur tar inte verkade stämma den här gången (de hemliga siffrorna är 30 min/bad, 3 km/h, 1h lunch, 0,5h mellanmål). Så vi rådslog om detta och bestämde oss för att skippa Stora Sömmtjärn och koncentrera oss på dess mindre namne.

(Snart kommer det en bild på bajs. Om ni är känsliga för sånt kan ni scrolla förbi nästa bild utan att titta på den.)

Lilla Sömmtjärn i sig är ingen märkvärdig sjö. Men vägen dit gick genom snårig skog och förutom att det var svårt att hitta fann vi även det här på marken:

Så här i efterhand tror jag att det var lämningar efter älg, men där och då trodde vi att det var björn. Detta gjorde M lite nervös (på nivån att samtalsämnet de närmsta minuterna kom att röra vilket tragiskt men ändå väldigt häftigt sätt att dö på det vore, att bli slagen av en björn. Faktiskt häftigare än min farfars farfar Karl Johan, som dog av att ha blivit stångad av en tjur.). När vi så hörde två skott en bit bort i skogen blev även jag lite illa till mods. Den här rubriken från texttv i höstas gjorde sig påmind:

Var det månne ytterligare en björn som kommit över ett gevär?

Till sist hittade vi fram till tjärnen, som låg lugn och sansad bland träden och bjöd oss ner i sitt tjugotvågradiga vatten. Ja tack, sa jag, men M stod över: Luften hade blivit någon grad svalare nu, badstället låg i skugga och nån var ju tvungen att hålla vakt mot björn. Så jag backade ner i sjön, simmade runt lite och guidades upp av M: Jag hade sett ut en björk under ytan att använda som uppklivningströskel, men den syntes inte alls när jag var i nivå med vattenytan så det var gott att ha en lots till hjälp. Björnen hade dessutom den goda smaken att låta bli att anfalla oss när M vänt ryggen till och jag befann mig i uppklivningstillstånd.

Under vägen tillbaka till just vägen pratade vi oavbrutet i ett stream of consciousness värdigt åtminstone en novell av James Joyce, i syfte att hålla tidigare nämnda rovdjur borta. Och det funkade ju!

Molnen spred ut sig över himlen och vi raskade på stegen i ben som började bli trötta av dagens strapatser. Målet var att både få upp tält och igång eld innan regnet kom. Hur det gick tar vi i nästa inlägg.

Lilla Sömmtjärn, Ludvika kommun, strax före 18-tiden den 8 juni 2019.

Lilla Sömmtjärn
Datum: 2019-06-08
Löpnummer: 102
Område: Norrvik

Höjd över havet: 287 m
Väder: 24 grader, halvklart, vindstilla
Vattentemperatur: 22 grader
Strand: barrskog med steninslag som skapade hål som M:s fot tillfälligt försvann i (3)
Botten: okänd (-)
Vatten: u.a. (3)
Omgivningar: stadsnära folktom skog (4)
Utsikt: skog (3)
Tillgänglighet: 300 m svårorienterad blandskog (2)
Placering: 12 km norr om Ludvika (4)
Faciliteter: –
Folk: 0
Officiell badplats: nej
Fiskesjö: inte nuförtiden
Återvända: nej

Läs mer:
Torrfastsjön runt 2019 (startsida)
Sjö nummer 100! Hälltjärn (Torrfastsjön runt 2019)
Öradtjärn eller Övratjärn, var var vi egentligen (Torrfastsjön runt 2019)

6 reaktioner på ”Barfota mot Lilla Sömmtjärn (Torrfastsjön runt 2019)

  1. Pingback: Elda i regn vid Torrfastsjön | 581 sjöar

  2. Pingback: Min favorittur - Torrfastsjön - Martin Johansson ⋆ Hemomkringvandring

  3. Pingback: En adventstur till Ljussjön där inte mycket gick som planerat | 581 sjöar

  4. Pingback: Där juni, juli, Dalarna och Västmanland möts | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s