Kristi Himmelsfärdsbad 2019: Hällsjön

När jag skriver det här i december är det plusgrader, blåsigt och regn utanför fönstret. Ungefär samma väder, om än något varmare, var det för ett halvår sedan när datumet skrevs 30 maj. Det var långhelg och I och jag hade bokat in en dagsbadtur. Vi hade inte bokat in 10 grader och lätt regn hela dagen men det fick vi ändå. Här skulle badas!

Dagen gjorde anspråk på att illustrera uppslagsordet ”gråmulen”.

Vi satt i I:s Ford Fiesta, åt falukorvmacka och gick igenom kartan. En rundtur stod på dagens schema. Vi skulle ta oss Hällsjön runt nere i det sydöstra hörnet av Ludvika kommun. Så långt var allt klart, men när jag skulle sätta in Hällsjön i sitt sammanhang blev det lite förvirrat. Sjön Hällsjön ligger inte vid byn Hällsjön, utan tre kilometer norrut. Byn Hällsjön ligger istället vid Vasselsjön. Såvida inte vi går efter namnet som faktiskt står på kartan, för i så fall heter även byn vid Hällsjön Hällsjön. På vägskyltarna och på byföreningens anslag står det dock Vallen om byn som ligger vid Hällsjön (alltså sjön). Inte det minsta förvirrande.

Dagens första bad markerat. Karta från Lantmäteriet.
Hällsjön, Finnsjön och Kalven utgjorde dagens mål. Karta från Lantmäteriet.

Hällsjön genomkorsas av gränsen mellan Ludvika och Smedjebackens kommuner. Halva sträckan av dagens tur, och hälften av baden, skedde alltså i grannkommunen Smedjebacken. Det kan tyckas onödigt att bada där under rådande väder men jag kan väl inte alltid förväntas stanna upp och fråga mig själv om det här är nödvändigt eller inte.

Bommen kändes överflödig med tanke på växtligheten på vägen.

Så vi satte av i regnet. Den halvt igenvuxna skogsvägen sluttade lätt uppåt, så jag blev snart varm och fick ta av varmaste tröjan under regnjackan. Gummistövlar var ett klokt val. Efter att ha lämnat vägen och siktat in oss på sjön gick det nerför igen, och snart stod vi på en udde vid Hällsjön. Jepp, det fanns klipphällar. Dessa är ofta bra att bada ifrån, men långt ifrån alla gånger. Bra badhällar finns vid dess nästannamne Hälltjärn, och dåliga vid Mellandammen. Här var en till uppsättning dåliga. För det var nästan som om det enda vattnet som täckte stället där vi till sist valde att bada var det som just fallit från skyn. Den medföljande surfbrädan hjälpte att hålla oss över dybottnen, men vi var ändå tvungna att komma ner till botten och vända för att bli helt blöta. Det var grunt, kallt, blåsigt, regnigt och dyigt. Smedjebacksdelen av Hällsjön var det sämsta badet den dagen.

Missnöjd majbadare, delvis marinerad i dy. Titta vilka fina klippor bakom mig! Nog borde de ha varit mycket bättre att bada från? Problemet avslöjas dock av grundet i huvudhöjd på min högra sida. Det blir aldrig djupt mellan land och grundet. Foto: I
Grund sjö.
Klippor och vresiga tallar vid Hällsjön, Smedjebackens kommun.

I har tidigare anmärkt på att det här med uddar sällan leder till bra bad, och påpekade det även den här gången. Jag håller envist fast vid motsatsen, kanske för att Sandudden i Storsjön från min första badsommar gjorde sådant intryck på mig. Hittills får jag dock erkänna att ingen udde riktigt har levt upp till Sandudden, däribland den här i Hällsjön. Tanken var annars, under planeringsstadiet, att vi skulle ha lika bra väder som vi hade på vår majtur i fjol. Då skulle vi nämligen simma ut till Karlholmen, men de femton meterna var inte alls lockande den här dagen. Och det, mitt herrskap, är anledningen till att det står ”Återvända: kanske” och inte ”Återvända: nej” i listan här nedan. I lär dock knappast följa med då.

Det är verkligen inte långt mellan fastlandet och Karlholmen …
… men varken botten, lufttemperatur, vattentemperatur eller nederbörd lockade till att simma över sundet.


Hällsjön (Smedjebackssidan)
Datum: 2019-05-31
Löpnummer: –
Område: Snöån

Höjd över havet: 191 m
Väder: 10 grader, regn
Vattentemperatur: 14 grader
Strand: klippor (4)
Botten: dy på sten (2)
Vatten: u.a. (3)
Omgivningar: sommarstugeområde, brukad skog (3)
Utsikt: ö, fritidshuslandskap (3).
Tillgänglighet: 250 meter skog från skogsbilvägen som inte är farbar (2)
Placering: 1 mil söder om Ludvika (4)
Faciliteter: –
Folk: 0
Officiell badplats: nej
Fiskesjö: nej
Återvända: kanske

Hällsjön.