Där inlandsisen gjorde Sumparna (Ryberget runt 2018)

Idag blev det så långt och så många olika spår att vi provar oss på underrubriker.

Strandbild. Sumparna, Ludvika kommun, 14 juli 2018.

Rekapitulation

Turens första sjö, Näckbladtjärn, var ett av de sämsta baden någonsin, men nu sken solen och vi gick österut längs tallheden. Söder om oss låg Isberget, en nordsluttning som fått sitt namn för att is ligger kvar länge om vårarna, mellan de djupa skrevorna i den steniga terrängen. Så här års, mitt under värmeböljan i juli 2018, lär all snö ha smält för längesen, namnet och egenskaperna till trots.

Förväntningar – och Dr Snuggles

Apropå dåliga bad hade jag farhågor om att de två småpölarna Sumparna inte heller skulle vara så superduperbehagliga, med tanke på deras namn och allt, men här hade jag fel. Istället för två förväntade dyhål fick vi stifta bekantskap med projektets eventuellt första död-is-sjöar. Lustigt ord. Skulle gå att skriva utan bindestreck men då skulle i alla fall någon haka upp sig på ordet dödis och se det som samma typ av ord som t ex Råttis i Dr Snuggles, och det skulle vara förvillande. Apropå Dr Snuggles skulle jag behöva ha en leta-rätt-på-allt-maskin när jag är ute på mina turer och hastigt packar ner termometern i närmaste ficka och sedan inte hittar den. Men nu var det varken det eller Dr Snuggles jag skulle skriva om. Jag skulle skriva om istiden och när den slutade. Då formades nämligen Ludvika kommuns topografi så som vi känner den idag (i stora drag).

Här märks det att jag ägnat säkert en kvart åt att förstå fenomenet dödis

När isen smälte hände det på sina ställen att en ”liten” bit blev bröts loss från den stora ismassan och stannade i en liten försänkning. Den slutade då röra på sig och blev alltså dödis. Under tiden samlades sand och annat sediment på den genom avlagringar från isälvarna som förde bort smältvattnet från den stora glaciären. När den till sist tinade blev det en fördjupning kvar. På så vis bildades sannolikt både Sumparna och ett par små namnlösa tjärnar som också låg längs vägen vi gick. Andra tjärnar som ska ha bildats på det viset inkluderar alla småtjärnar inom Ludvika stad: Östansbotjärn, Kasttjärn, Frutjärn, Nottjärn, Lorensbergatjärn, Kasttjärn och Marnästjärn.

Förtjusande lerig strand!

Sjönördande

Det som fascinerar mig med Sumparna är den två meter höga åsen mellan dem. Sumparna ligger mindre än tio meter ifrån varandra, men är avskilda från varandra på ett sätt som flyn – vattenfyllda hål i myren – aldrig är. På kartan behöver vi vara väldigt noggranna för att upptäcka detta. Det räcker inte att titta på den, utan vi behöver använda informationsverktyget för att se höjden över havet, och det är då den branta åsen dem emellan avslöjas.

Det är inte ett av de mest tätbefolkade områdena som Sumparna huserar i, till synes ute på en platt myr. (Kartan visar c:a 12 kvadratkilometer.) Karta från Lantmäteriet.
Den östra av Sumparna sedd uppifrån åsen.

Badade vi i rätt sjöar??

En annan fascinerande sak är att den västra av Sumparna inte verkar ha varit mer än en lite mindre fast del av myren 1960! Jämför flygfotona från nutid och dåtid. Det ger nytt liv till min fundering om gölen på andra sidan vägen ursprungligen har räknats som den andra av Sumparna. Är det här viktigt? Ja! För den har jag inte badat i. Jag kanske tar en simtur i den för säkerhets skull nästa gång jag är i faggorna. Utgör kanske rent av alla tre vattensamlingar Sumparna? Eller till och med fyra, om den längst bort i väster på myren ska räknas? Nej, det ska den inte om vi ska gå efter uppgifter från Mats Wahlberg (1971). I hans kartotek, tillgängligt hos Institutet för språk och folkminnen, beskrivs Sumparna som två tjärnar. Att jag valde ut de aktuella två kommer sig av hur namnet står på kartan. Hade någon av de andra två varit en av Sumparna hade namnet stått på ett annat vis.

Flygfoto från Lantmäteriet, nutid.
Flygfoto från Lantmäteriet, 1960. Varken i den västra tjärnen eller den längst ner i högra hörnet, på andra sidan vägen, har något öppet vatten över huvud taget! En teori är att bilden är tagen torrsommaren 1959 och att den rekognoserats och släppts 1960. *

Ja det gjorde vi. Sumparna, västra tjärnen

Sommaren 2018 var vattenståndet lågt i sjöarna, och Sumparna var inget undantag. Den västra av de två har en stenig, lutande gyttjestrand som vanligtvis ligger under ytan. Med hjälp av stenarna och surfbrädan var det dock fullt möjligt att även nu ta sig i utan att röra upp dy från botten. I mitten av ”sjön” växte näckrosor, vilket tyder på att den som djupast var max två meter. Inte så imponerande i sig, men med tanke på att det 15 meter därifrån finns en punkt på åsen som befinner sig fyra meter högre upp är det ganska brant ändå. Och inget av detta avslöjas av kartan.

Västra tjärnen och dess vackra myr. Vi badade från stenstranden på andra sidan.

Sumparna, östra tjärnen

Sump nummer två har en annan karaktär. Dels ligger den runt middagstid i sol istället för skugga som sin västra kompis. Känslan av trolsk liten skogstjärn är betydligt mindre här. Vid och under ytan är den också annorlunda. Stenarna är större; det lilla området nedanför åsen skulle nästan kunna kallas för blockigt. Under vattnet täcks dock stenarna av alger som gör dem hala att kliva på. Det var krångligt att ta sig i den östra av Sumparna. Båda doppen var dock behagliga, för dagen började bli riktigt varm nu. Som vi kommer att se i nästa inlägg från den här turen skulle det dock gå över.

Den östra tjärnen var inte alls lika trolsk.

Sumparna – sammanfattning

Datum: 2018-07-14
Löpnummer: 76 och 77
Område: Midnattshöjden

Väder: 23 grader, halvklart
Vattentemperatur: 21 grader
Strand: lera (västra) (2) och stenblock (östra) (3)
Botten: sten och dy (2)
Vatten: u.a. (3)
Omgivningar: tallhed med myrar och tjärnar, hyggligt branta berg (4). Den närmaste omgivningen dock myr, hygge och sommarstuga (2)
Utsikt: myr, liten ås (västra) (4), skog, hygge och liten ås (östra) (2)
Tillgänglighet: 200 meter från vägen genom ganska besvärligt hygge så står du på åsen (3)
Placering: nordost om Fredriksberg (2)
Faciliteter: –
Folk: 0
Officiell badplats: nej
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

Kuriosa

Sommarstugan vid Sumparna – med adressen Sumparna 1 – kallades Sumpstugan efter att den på 1940-talet flyttades till sin nuvarande plats från Lövberget tre kilometer därifrån. Den fungerade då som förläggning för skogskörare.

Fotnot

*För att krångla till det hela med sjöarnas status ytterligare vill jag visa en närmare inzoomning av området på dagens topografiska karta från Lantmäteriet:

Här är den västra av Sumparna markerad som svårgenomtränglig sankmark! Medan den längst i väster i bild och den på andra sidan vägen (ej med på denna bild) är utsatta som vanliga vattensamlingar. När rekognoserades den här kartan? Uppenbarligen innan den västra tjärnen blev en så pass permanent vattensamling att den var badbar även under torrsommaren 2018. Frågorna är så många.

10 reaktioner på ”Där inlandsisen gjorde Sumparna (Ryberget runt 2018)

 1. Trevlig läsning som vanligt!
  Om du/ni någon gång ändå skulle tycka att det vore lite spännande att testa en annan dödisgrop kan jag tipsa om en i grannlandskapet Hälsingland. Den mytomspunna Gröntjärn med sitt turkosa vatten, till skillnad mot alla andra myrbruna tjärnar. Väcker detta nyfikenhet kan du läsa mer om ”min dödisgrop” här på länken.
  https://jagharettparadis.wordpress.com/2012/06/30/grontjarn-en-mytomspunnen-liten-parla/

  Gilla

  • Ja! Den har jag läst om tidigare! Den står högt på min lista över utsocknes sjöar att besöka. Allt med den verkar ju jättehäftigt – färg, nivåvariation och avsaknad av in- och utlopp! Tack för påminnelsen!

   Gillad av 1 person

 2. Pingback: Långsamt glesnande skog vid Rytjärn (Ryberget runt 2018) | 581 sjöar

 3. Pingback: Stora Låsen: tredje gången gillt (Ryberget runt 2018) | 581 sjöar

 4. Pingback: Näckbladtjärn: Inga förmildrande omständigheter (Ryberget runt 2018) | 581 sjöar

 5. Pingback: Ryberget runt 2018 | 581 sjöar

 6. Pingback: Västra Hedtjärn, bildskön och förbisedd | 581 sjöar

 7. Pingback: Rybergsforsens missvisande namn (Ryberget runt 2018) | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s