Mörthöjdsflynas matematik

Oftast är det enkelt. En sjö har en del och ett namn i tydlig singularisform. Någon enstaka gång delar två små sjöar på ett namn, t ex Hälltjärnarna, men det är fortfarande inget problem på taket, biffen är spikad och allt sånt där, för det finns inga frågetecken om vilka, eller hur många, vattensamlingar som åsyftas. Även om det inte alltid är lättbadat är det lätt att förstå vad som ska göras.

Och så finns det Mörthöjdsflyna.

Det var inte lätt att komma fram till hur många vattensamlingar dessa flyn egentligen skulle räknas som, och därför inte heller lätt att bestämma mig för hur många bad som jag förväntade mig av mig. Jag skickade ortofotot nedan till vänner och bad dem svara på hur många sjöar de bedömde det som. Svar mellan noll och sju trillade in. Vad tyckte jag själv? På den topografiska kartan intill är det tydligt tre, men en karta förenklar alltid, till skillnad från en flygbild/ett ortofoto. Men jag förväntade mig inte bada i varenda litet hål i myren där två tuvor ännu inte vuxit samman, bara för att en skugga på ett datorbearbetat fotografi ger intrycket av att det kanske, kanske kan finnas avgränsat öppet vatten där.

De flesta skulle nog hålla med mig om att det vore att gå för långt och att ingen vettig människa kan anse att en minimal öppning i en myr är en sjö. Nå, jag antyder ju ingenstans att det här projektet är särskilt vettigt, men likväl måste jag dra gränsen för vad som ska bebadas någonstans. Men hur skulle det gå till? Jag vände mig till forskarvärlden och Institutet för språk och folkminnen, SOFI. Där finns digitaliserade kartotek över hembygdsforskares förteckningar över ortnamn i Sverige. Det är en fantastisk kaninhålsläsning där jag tillbringat mången ledig stund. Ibland gör jag fantasieggande fynd på de oftast ganska torra databladen. ”Inga av de gamle i byn känna till detta namn” kan det stå, och då vet man ju att något är höljt i dunkel, när inte ens De äldstes råd vet råd. Och därifrån kan ens fantasi spinna vidare om en inte har pli på den, men i fallet med Mörthöjdsflyna fanns visdom så det mig räckte. På dess kartotekblad läser vi ”Mörthöjdsflyna, 3 små tjärnar i Säfsens s:n”. Tre alltså, precis som på kartan, svårare än så var det inte. Därefter applicerar vi lite logisk slutledningsförmåga och får det till att de tre största vattensamlingarna ska ses som utgörande Mörthöjdsflyna. Och så fick det bli.

Men varför inte bada i alla fem, sex eller sju vattenfyllda delar av myren för att vara på den säkra sidan, tycker du nu. Hen som tecknat ned informationen om flyna kanske gick efter föregångaren till din karta? Och det är en beundransvärt ifrågasättande men inte särskilt praktisk inställning du har. För när S2 och jag väl kom ut i fält och stiftade visuell bekantskap med mina välresearchade flyn visade sig till exempel att nummer 4 på kartan ovan mer såg ut som en rabatt som du bett dina barn att vattna med trädgårdsslangen medan du bara fixar med en grej, varefter du helt glömmer bort det och dem och först efter en halvtimme återkommer och ser att barnen med full entusiasm fortfarande vattnar rabatten. Nr 4 var alltså blötare än fast mark, men kunde verkligen inte kallas för sjö. Det fick bli 3 små tjärnar. Vem är jag att overrida Mats Wahlberg?

Datablad från Institutet för språk och folkminnen. Notera skillnaden i stavning, med och utan sammanbindande ‘s’.

Det första flyet blev kartans nr 1. Vi angrep den från nordöstra sidan och använde rep runt tall. Ett typiskt tjärnbad från gungfly. Vattnet var gravt skiktat med temperaturer på 17 grader en meter ner till 23 grader i ytan. Men något unikt var det ändå med Mörthöjdsflyna 1: mina nya badbyxor. Under Kristi himmelsfärdsbadet spånade I och jag fram att det helt enkelt inte är försvarbart att använda vanliga, normallånga badshorts som blöta smiter åt mot kroppen när en kommer upp ur fjortongradigt vatten i duggregn som faller genom tiogradig luft. (Särskilt inte i maj när förväntningarna är högre.) Det behövde sålunda komma till en förändring. Förändringen innehöll en rabattkupong på den lokala simshopen och föll ut som så att jag köpte de badbyxor med absolut minst mängd tyg i sig. Nu var tiden med stora tygstycken som is-kramade mina lår över. Mörthöjdsflyna 1 blev premiärdoppet för detta stilrena plagg, som ni får se med egna ögon nedan.

Men först en bild på ett hjortron.

Fly nr 2 var lite mer äventyr. Vi fick gå en omväg på gungflyn för att hitta tuvor som höll på vägen fram till den lite större tuva från vars kant det gick att ta sig i. Omvägen ledde oss över ett parti som inte skulle bära oss. Det fick bli ett längdhopp av det hela, men avståndet var rätt långt. Skulle vi ta oss över torrskodda? Till min fördel talade ett självförtroende som lät meddela att min kropp var i samma skick som för femton år sedan. Till min nackdel talade en ljumske som var mer uppdaterad på min fysiska status, och ett par foppatofflor som smattrade mot hälarna när jag tog sats och sprang över myren. (Springa barfota var inget alternativ. Även om det mesta är mjukt på myrar räcker det med en liten pinne som sticker upp för att det ska vara klart oskönt.)

Det mörka växtlighetspartiet i mitten till höger på bilden var därifrån vi hoppade, snett åt höger och hitåt i bild.

Nå, ljumsken höll och benmusklerna lyckades uppbåda tillräckligt med energi för att ta mig över. Men min vänstra toffla satt fast i myren. S2 fick upp den, ackompanjerad av ett härligt myrigt schlomp. (S2 själv har längre ben än jag och tog sig över mindre dramatiskt.)

Detalj ur myren. Just röda, uppstickande tuvor brukar kunna hålla ganska bra att stå på.

På den nya tuvan växte det några mindre tallar. Det är lyxigt, för vid de tillfällena har jag någonstans att hänga mina glasögon. Det gjorde jag, och sedan klev jag ner i vattnet. Temperaturen och skiktningen var likadan här. Jag simmade ut en bit, njöt av att blicka upp mot finnmarkens sommarhimmel och känna dess vatten runtom mig. Sedan började jag fundera på det tredje och sista badet vid flyna. Jag kom fram till att det enklaste skulle vara att helt enkelt simma över det här flyet (vi pratar en sträcka om ungefär femton meter), kliva upp på den smala myrremsan som skilde flyna åt och glida ner i fly 3. Så fick det bli! Två sjöar på några sekunder! Enda nackdelen var att jag inte fick en temperaturmätning i fly 3, men det kändes som att det hade precis samma karaktär som de andra två.

Så, de tre Mörthöjdsflyna blev efter mycket räknevånda bebadade till sist. Det känns bra att ha det gjort, men är inget som jag kommer att sträva efter att upprepa.

Viktiga platser från besöket utmärkta. Ortofoto från Lantmäteriet.

Mörthöjdsflyna

Datum: 2019-06-30
Löpnummer: 103-105

Väder: 20 grader, halvklart
Vattentemperatur: 17-23 grader (1,5 m – yta)
Höjd över havet: 325 meter
Botten: okänd (-)
Vatten: u.a. (3)
Strand: utmanande gungfly (2)
Placering: mellan Strömsdal ogch Ulriksberg (2)
Tillgänglighet: Fly 1: femtio meter från vändplan (4). Fly 2: en omväg och ett längdhopp ut på myrtuva (2). Fly 3: som fly 2 fast med tillägget att även simning över fly 2 krävs (1)
Utsikt: myrmark (3)
Omgivningar: härligt obebodd skog genomborrad av spännande skogsvägar att utforska (4)
Faciliteter: inga, men parkeringsmöjligheterna är mycket goda
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

8 reaktioner på ”Mörthöjdsflynas matematik

 1. Om man tänker sig att driva forskningen lite längre bakåt i tiden måste flyna varit en enda tjärn (eller kärn, med gammal stavning) för inte alltför många tiotal år sedan.
  Fast börjar man gräva bakåt var väl store delar av detta landområde en enda issjö, och då blir det lättbadat, och ingen utmaning.

  Gilla

  • Nej, vi behöver nog gå långt tillbaka för att se någon skillnad. Titta på flygfoto från ~1960 så ser du att deras utformning är nästan identisk med hur de ser ut idag.

   För övrigt första gången som du nämnt issjö och lättbadat i samma mening? 🙂

   Gilla

 2. Pingback: Bloggstatistik 2020 | 581 sjöar

 3. Pingback: Ytterligare ett kallt badplatsbad: Hällsjön | 581 sjöar

 4. Pingback: Dammsjön i ett väldigt dåligt klimat | 581 sjöar

 5. Så härligt att du badat i Mörthöjdsflyna! Min pappas barndomshem var i Mörthöjden inte så långt från Flyna. Jag älskar Mörthöjda’ och Flyna lika mycket som min pappa gjorde. Tyvärr så är Flyna sargad av att en skogsväg dragits rakt över Flymossen. Och Mörthöjda’ omgärdas idag av ett stort och brutalt kalhygge.

  All heder åt dig som badat i Mörthöjdsflyna!
  Med vänlig hälsning Maria Karlsson

  Gilla

  • Hej Maria! Tack för uppskattningen! Ja, modernt skogsbruk lämnar ofta mycket övrigt att önska. Mörthöjdsflyna var en fin badupplevelse. Kan tänka mig att det var än mer trolskt innan de högg alldeles intill dem.

   Gilla

 6. Pingback: Tveksamheter kring Gällingsflyets lämplighet som badsjö | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s