Alldeles lagom Stora Vittjärn

Vi fortsatte grusvägen söderut efter vårt arla morgondopp i Svensksjön, I och jag. Japp, jag fortsätter med serien Svensksjön 2018 som om ingenting har hänt, snart två efter senaste kapitlet. Det är det som är så bra med att ha en blogg som man själv bestämmer över. Solen försommarsken på högsta växeln och fick till och med den gamla granskogen att se ljus ut. I visade mig hur man flossade – den stora dansflugan denna vår – men den koordination som detta krävde gick min kropp bet på att uppbringa.

Myrtallarna lystes också upp av solen.

Det var två kilometer till nästa stopp, som ägde rum vid ytterligare en fint iordningsställd grillplats längs vägen. Vi stärkte oss med älgölkorv, trakterna till ära, även om just denna hade inköpts för en kompensationsvoucher för ett sjukt försenat flyg på Arlanda. Därefter var vi redo att ta oss an Stora Vittjärn.

I begrundar kommande badsjö.

Stora Vittjärn är ett hemskt roligt namn om en a) har koll på att ordet vitt- är lånat från finskan och alltså inte syftar på färgen vit, och b) har ett visst mått av högstadiehumor kvar. Stigen fram till dess mest lämpliga badställe är spångad och går över gottluktande finnmarksmyr och in i utkanterna av en liten tallhed, innan den åter svänger åt höger och når ut på en fin träbrygga. Hit sökte vi oss förstås. Lite bekvämligheter får en unna sig under en badtur som redan innehållit ett gäng mindre bekväma dopp, till exempel det här. Stegen var dock uppdragen ur vattnet och väntade fortfarande på att dess omskötare skulle inviga badsäsongen. Den var dessutom fastlåst, så I tog initiativ till att knyta en enkel repstege som i- och urklivningsunderlättare, precis som T2 gjorde senare samma år.

Sagt och gjort. Det badades i det förmiddagskalla vattnet. Termometern löd 16,3 grader i vattnet, men så här två år senare minns jag det som ett behagligt och fridfullt bad, där vi tacksamt utnyttjade faciliteterna som anlagts.

Faciliteter i finnmarken!

Ja, badet var så stärkande att vi satte kurs mot tjärnens granne, Lissla Vittjärn. Ordet lissla är alltså en dialektal variant av lilla. Uppe på en fin, rund kulle på en myrö spanade vi ut över den omgivande myren. Det här skulle inte bli lätt. Vibbar från Timastjärn fyllde luften; här såg vi dock inga vargliknande varelser. Vi utrustade oss med blott det allra nödvändigaste och satte av i zickzack över tuvorna. Ja, myren blev sankare och sankare. Vi försökte oss på en omväg söderut, men nådde aldrig fram till tjärnen. Vi kom inte ens nära. Men frukta ej, när det blir dags för återbesök kommer vi angripa från nordost och då förhoppningsvis hitta en väg ut ur myrtuvlabyrinten. Lissla Vittjärn skall bebadas.

Grannen Lissla Vittjärn fick vara i fred den här dagen.

Nå, Stora Vittjärn skulle komma att bli dagens näst behagligaste bad. Men det är badet i nästa sjö som visades i TV4.

Stora Vittjärn, Grangärde församling, maj 2018.

Stora Vittjärn

Datum: 2018-05-20
Löpnummer: 73
Område: Ulriksberg

Väder: 20 grader, soligt
Vattentemperatur: 16 grader
Höjd över havet: 294 meter
Botten: dy, åtminstone en sten inne vid land (2)
Vatten: u.a. (3)
Strand: en speciell kombination av myr och undervegetationen på en tallhed, allt snustorrt tack vare/på grund av torkan (4)
Placering: en halvmil söder om Skattlösberg (3)
Tillgänglighet: delvis spångad stig ända fram (4)
Utsikt: myr, tall- och granskog (3)
Omgivningar: Vidsträckt, mycket platt hedmark västerut och norrut, betydligt kulligare terräng åt söder och öster (4)
Faciliteter: brygga, bänk, bord, spänger
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

Läs mer:
En annan Vittjärn
En annan tjärn med brygga

2 reaktioner på ”Alldeles lagom Stora Vittjärn

  1. Pingback: Smala Sandsjöns komplex | 581 sjöar

  2. Pingback: Frisk vind från Finnsjön | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s