Horntjärn (känd från tv)

I stod med mobilkameran redo. Jag tvekade några ögonblick, där jag stod med fötterna på en smal sten belägen strax under ytan i den lilla skogstjärnen. Liggbad var aldrig behagliga, men när det nu dessutom skulle förevigas på rörlig bild fick inget gå snett. Till sist tog jag ett stadigt tag om det blåa repet och lutade mig bakåt.

Repet sitter stadigt.

Om tidsresor hade funnits skulle det inte alls ha varit förvånande om en äldre person – gråhårig, lite kutryggig, troligtvis orakad – hade valt just det här tillfället för att stelt ta sig ner för slänten mot Horntjärn, presenterat sig som jag själv från framtiden, berättat något som låtit helt uppåt väggarna och sedan lika snabbt som han dök upp teleporterat sig tillbaka till dagrummet på ålderdomshemmet ca 2070 precis i tid för den dagliga näshårsflätningen, för hade jag haft möjligheten är det precis en sån sak jag skulle ha gjort. Så det i sig hade inte varit någon överraskning. Det förvånande hade varit det jag skulle ha sagt. Det skulle ha lytt någonting i stil med

”Det här badet kommer visas i TV4 om lite drygt ett år. Tilde de Paula kommer inte säga det rakt ut, men det kommer att synas på hennes kroppsspråk att hon tycker det här med ditt badande är en mycket märklig grej. Hm, fick jag med allt nu? Ah, just ja, 2020 kommer bli ett väldigt annorlunda år. Hej.”

Ska jag hjälpa till att sortera det här? Okej. Mitt bad i Horntjärn filmades mycket riktigt av I, och inspelningen visades lika riktigt i TV4 i september 2019. Hur hamnade den där? Låt oss säga att min medverkan i Naturmorgon i P1 någon vecka tidigare var startskottet på mina femton minuter i rampljuset. Inom sex veckor hade de genererat en till TV-medverkan, en tio minuters minidokumentär och ytterligare ett radioprogram, vilka jag kommer berätta om för mina medboende under näshårsflätningen.

Kuperad terräng för en tidsresande pensionär.

Om du tror att sannolikheten att du och jag hamnar på samma äldreboende är aningen låg, alternativt om du vill ha reda på det i förväg, går det bra att själv bilda sig en uppfattning om hur jag gjorde mig i radio och TV genom att titta in på den här samlingssidan.

Med skärmbilden tagen vid rätt tillfälle ser det nästan behagligt ut.

Horntjärn som badsjö betraktat är inte ens den bästa Horntjärn i området. Det finns en till styvt sex kilometer söderut som har behagligare djup och finare utsikt. Dagens Horntjärn ligger i en liten sänka alldeles bredvid vägen mellan Nittkvarn och Långvasselbroa, och där kan den gott få ligga ifred för i alla fall mig under överskådlig framtid. Var vi än skådade såg vi samma sak. Dålig, dyig, trästockig botten som mötte en alldeles för snabbt under ytan. Lyckligtvis växte det träd ända in i vattenbrynet, så det var inte svårt att hitta ett ställe att fästa repet på.

De två Horntjärnarna. Aktuell tjärn i vinrött, mindre aktuell i brandgult. Karta från Lantmäteriet.

Ännu bättre var det faktum att det fanns en liten sten att stå på inne vid kanten. Tyvärr slutade faciliteterna där och liggbadet blev så obehagligt som liggbad brukar vara. Ja, ni kan ju för en gångs skull se själva förresten.

Så här långt denna tur hade vi badat i de åtta inringade sjöarna. Karta från Lantmäteriet.

I och jag var framme vid bilen, och de fjorton kilometerna vi inledde igår var avklarade. Vi hann dock med två bad till innan turen var slut. Båda var bättre än Horntjärn och både återkommer vi till i sinom tid. Tack för att du läste ända hit.

Horntjärn

Datum: 2018-05-20
Löpnummer: 74
Område: Ulriksberg

Väder: 21 grader, soligt
Vattentemperatur: 18 grader
Höjd över havet: 293 meter
Botten: dy och stockar (1)
Vatten: u.a. (3)
Strand: låg skogsvegetation (3)
Placering: nära vägen genom djupa dalen (3)
Tillgänglighet: 20 meter kuperad stiglös skog från vägen (3)
Utsikt: kuperad skog, sank skog (3)
Omgivningar: gränsland mellan hedlandskap och berg (4)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

En reaktion på ”Horntjärn (känd från tv)

  1. Pingback: Bloggstatistik 2020 | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s