Hamptjärn, den bönsyrseformade sjön

Det finns många tjärnar som heter Hamptjärn i kommunen men det är bara den här som ser ut som en bönsyrsa. Dagens Hamptjärn ligger inte långt från utflyktsmålet Predikstolen och är du sugen på att kombinera dess utsikt med ett repbad är Hamptjärn helt klart att föredra framför grannen Lorttjärn. Den sistnämnda ligger dock väldigt vackert i sin lilla skogsglänta, så varför inte göra ett dubbelt tjärnbesök när du ändå är i krokarna? Eller så nöjer du dig med att titta på utsikten över skogen från Predikstolen som normalstörda människor.

Bönsyrseformad sjö på karta från Lantmäteriet.

Sveriges hamptjärnar lär i de flesta fall ha fått sina namn av att man förr i tiden rötade hampa i dem. Det här är visst en viktig del i tillverkningsprocessen av hampaprodukter som rep och säckar, och exakt där slutar mina kunskaper om hampaförädling. Om du letar efter en hampaodling i syfte att tillverka din egen medicinska marijuana blir du nog besviken. Såvida inte en sådan gerillaodling, för de förekommer, faktiskt någon gång skulle anläggas nära en tjärn som råkar heta Hamptjärn, då.

Lobergets sluttning utan, mig veterligen, hampaodling.

Jag var nu i trakten varken för att skörda eller röta hampa, utan för att bada, förstås. Och det är fascinerande hur det nästan alltid, i alla tjärnar, går att hitta platser att ta sig i vid som möjliggör ett behagligt bad. Gungfly finns att tacka för mycket, där det växer ut över öppet vatten så att det – förhoppningsvis och ofta men inte alltid – är åtminstone närmare två meter djupt där den slutar. Och att marken fram till iklivningsstället – för det mesta – håller att gå på. Just Hamptjärn bjöd på badbart läge uppe i bönsyrsans nacke, och därifrån kunde jag också ta några bilder som visar ställets ganska ombonade mysighet, där det ligger i dalen mellan Tansväggen och Loberget.

Mindre ö i mindre sjö.

Hamptjärn är den närmaste vattensamlingen från Loberget som ligger åt sydväst. Här låg Lobergets fäbodar under ett par hundra år och ur den information jag en kulen novemberkväll kan söka fram finner jag att åtminstone tre gårdar från Grangärdetrakten hade sina djur här sommartid. Fäbodarna fanns på plats redan 1731, att döma av domboken från samma år i vilken det framgår att Christopher Hansson beviljats att upprätta fäbodar bredvid sina grannars redan existerande diton. Var det på den tiden man rötade hampa i den lilla tjärnen? Gick kor och getter invid vattnet och betade på strandängarna? Tog sig fäbodfolket understundom ett svalkande dopp från bönsyrsans nacke, precis som jag just hade gjort? Dåtidens källor tar upp alldeles för lite om tjärnbad. De är mer fokuserade på såna saker som att ovan nämnde Christopher Hansson, född 1677 i Rosshaga i Grangärde, tillsammans med sin tio år yngre hustru Brita Persdotter under en period av tjugotvå år fick tio barn och processade om markägarfrågor.

Var detta månne badplats för forntida fäbodpersonal?

Ovanstående är en enkel googling bort tack vare hembygdsforskaren Kjell Vadfors, vars skrifter om byar i Grangärdetrakten har gjorts tillgängliga för allmänheten av Grangärde hembygdsförening. Lite grann som när jag upptäckte fornsok.se första gången har det inneburit en rad kaninhål att dyka ner i, och ibland kommer jag alltså upp igen med slikt som ovan. Det här inlägget hade kunnat bli längre, men just fornsok.se ligger nere just nu och därför kan jag inte fylla på med dess information om Lobergets fäbodar. Jag fyller på med Hamptjärns betyg istället:

Hamptjärn, och i bakgrunden Brynberget, Grangärde socken, 14 juli 2017.

Hamptjärn

Datum: 2017-07-14
Löpnummer: 56

Väder: 21 grader, halvklart
Vattentemperatur: 18,5 grader
Höjd över havet: 291 meter
Botten: okänd (-)
Vatten: u.a. (3)
Strand: myr och gungfly (3)
Placering: norr om Nyhammar (3)
Tillgänglighet: 30 meter kuperad terräng från sidan av vägen, där det är brett nog att parkera en bil (4)
Utsikt: kuperad barrskog (4)
Omgivningar: fiskesjö, berg med utsikt, gammal fäbodmark (4)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

Annons

2 reaktioner på ”Hamptjärn, den bönsyrseformade sjön

  1. Pingback: Tanstjärn och naturminnen | 581 sjöar

  2. Pingback: Tveksamheter kring Gällingsflyets lämplighet som badsjö | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s