Bloggstatistik 2020

Lika säkert som att du långt in i mars kommer skriva ”-20” när du daterar något och med hårda uppåt- och nedåtgående rörelser förgäves försöker korrigera nollan till en läsbar etta kommer som vanligt på nyårsdagen en summering av året som gått på bloggen. Välkommen!

Utvecklingen av antalet besökare 2015-2020.

För femte året i rad noterar jag besökarrekord, trots att det var hösten 2019 som jag hade mina femton minuter i rampljuset i media. Kul! Som vanligt är det sommarmånaderna som är den tid på året som folk främst googlar sig hit, och då för att hitta badplatser: Sidan med karta och korta notiser om de flesta badplatser kommunen kan erbjuda stod under juni-augusti för 14 procent av alla sidvisningar. Under övriga månader står den sidan bara för 5 procent av träffarna. Men det går ju att bada under fler årstider än sommaren! Här är de inlägg om låg- och mellansäsongsbad (oktober-april respektive maj och september) som fick flest visningar 2020:

 1. Överraskningen i Vittjärn
 2. Horntjärn (känd från tv)
 3. Bredsjön: elva grader och hala klippor
Vittjärns överraskande klara vatten.

Och det intressanta med den listan, förutom att alla tre inlägg berör majbad, är att just de sjöarna har namnar i kommunen, som jag också har badat i. Den parallella listan ser ut så här:

 1. Vittjärn och andra mustiga finska platsnamn
 2. I brist på påskbad: Horntjärn
 3. Bredsjön, där F lyfter en bänk
Bredsjön från nordväst. Foto: F.

Det mest visade inlägget som rör en enskild sjö, oavsett årstid, var som vanligt recensionen av badplatsen Kyrkviken i Norra Hörken. Topp fem ser ut så här (fjolåret inom parentes):

 1. Långgrunt i Ludvika: Kyrkviken i Norra Hörken (1)
 2. Stora vs Lilla Prästtjärn, ABB vs Brunnsviks folkhögskola (2)
 3. Predikstolen, Tansväggen och … Lorttjärn (10)
 4. Från Hawaii Beach till Stora Nitten (4)
 5. Den upptagna sandstranden vid Stora Låsen (16)
Kyrkviken.

Av de tretton inlägg som publicerats i år hittade flest personer till dessa:

 1. Mörthöjdsflynas matematik
 2. Stora Låsen: tredje gången gillt (Ryberget runt 2018)
 3. Club Amor, Östansbotjärn och annat viktigt i Ludvika
 4. Bloggstatistik 2019
 5. Horntjärn (känd från tv)
Mörthöjdsflyna.

Andelen besök från utlandet fördubblades 2020, från 4 % till 8 %. Det är konstigt, för i pandemins kölvatten borde färre turister ha intresserat sig för Ludvikas sjöar, tycker jag. Från USA, Tyskland, Norge och Storbritannien kommer vanligtvis de utländska träffarna. Vi välkomnar Ukraina som enda nya land på listan!

Mercators projektion antyder att en stor del av världen tagit del av 581sjoar.

Sedan Google tagit bort möjligheten att som sidinnehavare se vilka sökord som leder till ens sida har den datan minskat drastiskt. Några sökträffar som tog hit folk var emellertid ”kyrkviken grängesberg”, ”nitten camping” och en vi ska titta lite närmare på: ”finns någon sjö nära skattlösberg bocktjärn”.

Tyvärr kan jag konstatera att sökanden inte fick svar på sin fråga. Vi låser stallet när hästen redan dragit till skogs och svarar nu! Först och främst, den implicita frågan var Bocktjärn ligger: Bocktjärn ligger längs vägen mellan Långvasselbroa och Nittkvarn i höjd med Aspfallet fast på andra sidan vägen. Är det i närheten av Skattlösberg? Nja, det är sex kilometer fågelvägen och sexton kilometer med bil. Grejen med Skattlösberg är att det är just ett berg (även om ingen pratar om Skattlösberg som ett berg, utan namnet syftar på byn som ligger på berget. Skattlösbergs högsta punkt heter Finn Pers backe och toppar på 366 meter över havet.), flackt men vidsträckt för området, vilket gör att sjötätheten är klart lägre där än på många andra ställen i kommunen. Närmaste vattensamling, förutom branddammen, från centrala Skattlösberg är Vintertjärn en kilometer ut i skogen. Faktum är att från samma punkt når en radie på två kilometer nätt och jämnt sex sjöar, vilket är extremt lite för att vara i Ludvika kommun. Som jämförelse kan tas att den punkt som ligger längst från en sjö i kommunen har 3,1 km skog mellan sig och en sjö. Gården Bocktjärn har sexton sjöar inom 2 km radie. Så, hoppas nästa person med samma fråga finner svar och ro.

Bocktjärn i förhållande till Skattlösberg. Karta från Lantmäteriet.

Mest visade bild är som vanligt kartan över de flesta badplatserna i kommunen. Däremot har jag inte fått en enda kommentar från besökare om någon har haft hjälp att hitta till en schysst badplats med hjälp av den. Populära utåtgående länkar berör min medverkan i media. Fler borde dock klicka sig fram till Södra Dalarnes TV:s inslag om mig. Tycker jag då.

Badplatser i Ludvika kommun. Karta från Lantmäteriet.

Vanligaste sättet att hitta hit är via sökmotorer, som står för 90 % av trafiken. Google står för 98,5 % av resultaten.

Vad hoppas jag på inför 2021 rent bloggstatistikmässigt? Jag hoppas på fler besök från Afrika. Att inläggen om Skifsen runt 2017 läses av fler (de ligger nära botten, särskilt Smulläderkyckling vid Hästtjärn, som är den sjö som färst personer har läst om – såvida inte extremt många har suttit och läst över axeln på varandra vid en och samma dator, för så känsligt är inte statistikverktyget på WordPress, i alla fall inte i gratisversionen). Och att någon månad som inte är sommarmånaderna får extra många sidvisningar så att jag kan ligga vaken och grubbla över vad det var som gjorde att just det hände just då. Kanske redan nu i januari?

Läs mer:
Bloggstatistik 2015
Bloggstatistik 2016
Bloggstatistik 2017
Bloggstatistik 2018
Bloggstatistik 2019
Smulläderkyckling vid Hästtjärn (snälla)

Hästtjärn och dess gungfly.

2 reaktioner på ”Bloggstatistik 2020

 1. Pingback: Sjöstatistik 2017. Tillägnad Margot. | 581 sjöar

 2. Pingback: Bloggstatistik 2021 | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s