Tanstjärn och naturminnen

Inte långt från Tanstjärn i Ludvika kommuns nordligaste delar står resterna av Dalarnas läns första naturminne. Naturminnen har samma juridiska skydd som naturreservat men utgörs av enskilda naturenheter som stenar eller, vanligtvis, träd. Naturminnet på vägen till Tanstjärn tillhör det senare slaget. Det var den 12 oktober 1915 som Karl Erik Forsslund, författare och vid den tidpunkten fd föreståndare vid Brunnsviks folkhögskola, vann gehör för behovet att skydda en mäktig fura öster om vägen upp mot Brynberget, Predikstolen och Tanstjärn. En dikt skrevs till och med till trädets ära, vilken fortfarande står att läsa på en skylt invid trädet. Hundra år efter naturminnesförklaringen står resterna av tallen fortfarande upprätt, numera bara tolv meter hög efter att ha brutits av för trettiotalet år sedan, men fortfarande med den värdighet som det anstår Dalarnas första naturminne.

Dalarnas första naturminne har stått här sedan 1600-talet.

För Ludvika kommuns del har det sedan den där oktoberdagen 1915 tillkommit ytterligare tio naturminnen: sju träd, en grotta, en ö med bokstäver och en sten av det större slaget. Merparten av dem återfinns i den östra delen av kommunen, där det statistiskt sett faktiskt bor någon. Åtminstone ett av dem, ormgranen vid Kullen (nr 3 på kartan nedan), finns inte längre kvar.

Karta över Ludvika kommuns naturminnen. Inlägget utspelas i trakten runt fyran. Bild lånad från Länsstyrelsen Dalarnas läns Rapport 2006:22 Naturminnen i Dalarnas län.

Nuförtiden skyddas inte så många enskilda objekt som naturminnen då det inte anses ha en så god skyddsverkan: Jag antar att om enbart trädet är skyddat och det ändå anläggs, säg, en padelbana med tillhörande parkeringsplats runt det, påverkas det ändå negativt. Såvida inte trädet också har hakat på det här med padel, då.

Hittills har inga sjöar klassats som naturminnen, men alltså väl en ö, dock inte belägen i en sjö. Holmen i fråga heter Gungholmen (nr 2 på kartan ovan) och ligger i den omsjungna ån Pajso mitt i Grangärde finnmark. Här förlustade sig dåtidens överklass och anlade grusgångar och planteringar som formade deras initialer (hej narcissist!). Underhållet har släpat efter på senare tid och initialerna är knappt urskiljbara (uppdatering 2022: det är de visst, platsen har restaurerats!), men Gungholmen är ändå besöksvärd för åtminstone två saker: de gamla träden som bruksfolket planterade där och som med åren blivit väl tilltagna och i vissa fall den botaniska motsvarigheten till kråkslott, och den lilla kojan (lusthus är ett för generöst uttryck) med klotter från 1800-talet och framåt.

Skog i Tansvägga naturreservat nära Tanstjärn.
Tanstjärn med utsikt i riktning mot eldpallkojan.

Tanstjärn, närmaste större tjärn från furan som började bana väg för övriga naturminnen sex år efter Sveriges första, är en relativt stor, nästan rund ädelfisketjärn som underhålls av Grangärde fiske. Den delar prefix med Tansväggen vars fina utsiktsplats är omskriven i det här inlägget om Lorttjärn. Vid Tanstjärn finns en eldpallkoja och gott om spänger. De sistnämnda hjälpte mig ut till tuvor vid djupt vatten och från en spång mellan två större tuvor tog jag mig i. Det här inträffade i nådens år 2017, så när jag såg att vattentermometern stod på 19,9 grader konstaterade jag glatt att det var varmare än alla andra bad den sommaren, och det blev också årshögsta badtemperatur.

Tanstjärn

Datum: 2017-07-14
Löpnummer: 58
Höjd över havet: 275 m

Väder: 20 grader, halvklart
Vattentemperatur: 19,9 grader (2017 års varmaste)
Botten: dy, som jag undvek (1)
Vatten : u.a. (3)
Strand: skogskant, tuvor (3)
Placering: 7 km norr om Nyhammar (3)
Tillgänglighet: alldeles intill vägen (4)
Omgivning utsiktsplats, fin skog, Dalarnas första naturminne (5)
Utsikt: kuperad skog (4)
Faciliteter eldpallkoja, spänger
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: ja, Grangärde fiske
Återvända: ja. Jag tänker mig en fisketur där S2 drar upp en regnbåge som vi sedan tar med oss upp till vindskyddet vid Predikstolen. Den bör smaka fint med utsikt över grön skog i gul kvällssol.

Läs mer:
Denna turs tredje bad, Hamptjärn

Annons

2 reaktioner på ”Tanstjärn och naturminnen

  1. Pingback: Sjöstatistik 2017. Tillägnad Margot. | 581 sjöar

  2. Pingback: Bloggstatistik 2021 | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s