Pappersbruket, Långtjärn och knotten

Det är inte alltid självklart var man börjar en badberättelse. Oftast tar jag det kronologiskt, men ibland kastar jag ner läsaren i vattnet det första jag gör. Både inledningarna funkar, så vad ska vi börja med den här gången? Det vi absolut inte ska börja med är att berätta om vårt besök i Fredriksbergs nedlagda pappersbruk, eftersom dylika aktiviteter är strängeligen förbjudna på grund av öppna schakt, rasrisk och starkt förorenad mark, varför detta givetvis aldrig ägde rum.

Driften vid Fredriksbergs pappersbruk upphörde torsdag 22 juni 1972 eftersom ägaren Billerud inte såg lönsamhet i ett sådant litet bruk som Fredriksberg. Andra verksamheter höll till i lokalerna ända fram till 1986, men sedan 1994 har fastigheten stått ägarlös och med tiden blivit ett mycket populärt utflyktsmål för urban explorers, delvis tack vare att det är så lättillgängligt. Förutsatt att man anser Fredriksberg i sig vara lättillgängligt, vill säga. Men när du väl nått Ludvika kommuns västra centralort är det enkelt; du kan till och med köra rakt in i en av byggnaderna på området om du vill.

Eftersom vi givetvis aldrig besökte pappersbruket på grund av ovanstående förbud är alla bilder nedan förstås datorgenererade. Vill man hitta bättre, mer spännande och autentiska bilder från folk som faktiskt har varit där är de bara en googling bort. Hade det varit tillåtet att ta egna hade man fått skynda sig, för bruket är planerat för rivning under 2021 (uppdatering: det är nu jämnat med marken).

Nej, vi var i trakterna för att bada, och den här gången skulle jag åter till trakterna som bebadades i samband med Ryberget runt 2018. Med mig var T2 och W. Vi hade hoppats på en torr högsommardag med varma sjöar och knotten bortrest på semester. Vi fick en av de faktorerna.

Lunchregn över Stora Låsen.

I regnet värmde vi ris och chili sin carne på spritköket till lunch före vandringen. Min tanke var att sitta på Stora Låsens nordstrand och blicka ut över solglittret medan vi åt, men regnet och knotten bjöd in till att hålla oss både upprätta och i rörelse, så så fick det bli. Sandstranden låg dessutom tills stora delar under vatten och var därmed inte alls lika söderhavslik som när jag var här sist. Även regn och knott hade jag upplevt vid Stora Låsen tidigare, så helt förvånad var jag inte.

Med fötterna redan halvfuktiga satte vi av och hade inte hunnit långt innan vi såg ett rådjur på samma plats där S och jag såg en älg förra gången. Regnet kom och gick. Precis framme vid Långtjärn, när det var baddags, var det närvarande, om än bara i duggform.

Aktuell Långtjärn. Udden med vindskyddet i mitten av bilden.

Denna Långtjärn ska inte förväxlas med exempelvis den här Långtjärn utan är sin egen. Faktum är att på den handritade kartan över fiskevårdsområdet föreslås att den heter Galbergstjärn men det har jag inte sett belagt någon annanstans.

Långtjärn under sitt forna artistnamn Galbergstjärn.

Långtjärn är begåvad med badbryggor, en på vardera sidan sjön … ett tag till. Både gör anspråk på att bli ett med den natur som de kommer sprungna ur, och har lyckats ganska bra så här långt. På andra sjön, på en udde, ligger ett vindskydd som är på väg tillbaka till naturen såsom bryggorna, men detta ligger lite efter i förfall.

Det var synd att det inte kändes säkert nog ur fuktsynpunkt att ta med kameran ut på bryggan, för det växte fina små växter på träet där ute. Långtjärns vatten var ljuvt och behagligt, 23 grader och insektsfritt. Badet blev långt och simtagen många. Vattnet överraskade med att vara väldigt klart, i klass med Vittjärn, trots att dy bevisligen fanns så det räckte och blev över: Efteråt drog jag nämligen upp W:s foppatoffla, som vid istigandet hade satt nytt projektrekord avseende djup i klassen Utrustning som fastnar i botten. Det nya rekordet uppmättes till en underarm och en halv överarm.

Långtjärn ligger vackert och bryggorna gör sitt för att höja känslan av ödslighet – samtidigt som de fortfarande hjälper en att ta sig i vattnet – men är det tillräckligt för att ett återbesök ska bli aktuellt? Kanske, om vindskyddet piffas upp och kanske utrustas med en grillplats eller åtminstone en eldstad.

Så här ser den lilla delen av tjärnen ut som ligger nordväst om vindskyddet.

Långtjärn (nära Styggens) (ev också känd som Galbergstjärn)

Datum: 2021-07-05
Löpnummer: 135
Område: Midnattshöjden

Väder: 21 grader, mulet, duggregn
Vattentemperatur: 23 grader
Höjd över havet: 309 meter
Botten: dy (1)
Vatten: klart trots dybotten (4)
Strand: skog (3)
Placering: nära Styggens stuga mellan Fredriksberg och Lindesnäs (2)
Tillgänglighet: 200 meter normalskog till södra stranden (3)
Utsikt: kuperad skog (3)
Omgivningar: fin, varierad, lite kullig skog (3)
Faciliteter: två bryggor som delvis ligger under vatten, vindskydd
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: tidigare, men knappast längre
Återvända: nja

Annons

6 reaktioner på ”Pappersbruket, Långtjärn och knotten

  1. Pingback: Fisklösen, en del av andra versen | 581 sjöar

  2. Pingback: Kristi himmelsfärdbad 2019: Kalven, men inte med badare som på grönbete | 581 sjöar

  3. Pingback: Västra Hedtjärn, bildskön och förbisedd | 581 sjöar

  4. Pingback: Bloggstatistik 2021 | 581 sjöar

  5. Pingback: Med filmare och kock till Norra Kullertjärn (del 2/3) | 581 sjöar

  6. Pingback: Marnässkolans inringningssignal | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s