Furubergs-Mosstjärn och en bok med posten

Visst minns ni att jag var med i Naturmorgon häromhösten? Jag tyckte det var en väldigt behaglig upplevelse – klart mer så än när man i Aftonbladet TV ombad mig visa hur jag tog mig i besvärliga tjärnar utan att ha en tjärn att visa på. Naturmorgons programledare Mats Ottosson hade en stor del i att det blev ett bra inslag, för som C uttryckte det efter att ha hört programmet: Han fattade vad det handlar om.

Ganska nära naturen. Björk vid Furubergs-Mosstjärn.

Därför blev jag extra glad när Mats några månader senare hörde av sig och frågade om han fick ta delar av vårt samtal och inkorporera i den bok som han och hans fru skrev. Det är klart att han fick. Så förra våren damp det ner ett exemplar av boken i brevlådan, och där beskrivs jag och min vinkling på det här med naturupplevelser i ett kortare stycke. Boken heter Närmare naturen (Bonnier fakta, 2020) och är skriven av Mats och Åsa Ottosson och fotograferad av Roine Magnusson. Den är ett populärvetenskaplig bok som tar upp varför människan mår bra i naturen. Språket är vackert och jag fick med mig ett ord jag saknade i vokabulären: att en sjös vatten kan vara kvällslent. Julklappstips: Köp boken till exempel här.

Nittberget rakt fram, längst bak. Furuberget till höger.

Boken kom vid ungefär samma tidpunkt som jag tack vare en ny låt om Dalarna rymt hem och tagit mig ut i skogen tillsammans med S2. Vi hade just bockat av Norra Sörlingstjärn och fortsatte nu in i skogen efter att vägen tagit slut. Sådant är vanskligt, för vad som på flygfoton kan se ut som fin vandringstrollskog kan nere på marken visa sig vara helt ogallrat eller helt avverkat, och oavsett vilket resulterar det sällan i skogar som går att vandra i. Forcera, på sin höjd. Fråga C och H till exempel. Men S2 och jag hade tur. Den flacka skogen var relativt lättgången, och än bättre blev det när vi kom in i naturreservatet Nittenmossen. Här glesnade skogen ut i ljus tallskog och snart stod vi vid den lilla ån som behöver 300 meter på sig att binda ihop Furubergs-Mosstjärn med Grantjärn. Där var det fint, och ljungen levde till skillnad från det parti död ljung vi stötte på strax norr om den förra tjärnen.

S2, en stor del av ån och i bakgrunden till höger Furubergs-Mosstjärn.
Död ljung i Grangärde finnmark.

Furubergs-Mosstjärn genomkorsas av gränsen mellan Ludvika och Ljusnarsbergs kommun, Dalarna och Västmanlands landskap och Dalarnas och Örebro län. Jag behövde alltså hålla koll så att jag inte råkade bada i fel kommun, landskap och län. Det behövde jag dock inte oroa mig för, ty gränsen var tydligt utmärkt.

Gränstrakter.

När vi ändå var där passade vi också på att undersöka Mosstjärnsgruvan som ligger alldeles intill tjärnen. Förutom några branta klippsidor var det inte särskilt spektakulärt. Fyra vattenfyllda gruvhål och en liten hög skrotsten med rostfärgade inslag kunde vi hitta. Det här kan vi läsa ur en fyrtio år gammal prospekteringsrapport från SLU:

Mineraliseringarna på södra sidan utgöres av skarnjärnmalm. Skarnet, som är rikligt intruderat av kvarts, domineras av granat. Magnetkis ingår i noterbara mängder. En finkornig relativt fattig scheelitimpregnation har konstaterats i skarnet.

Prospekteringsrapport GRB 157 Geologiska kartbladet 12E Säfsnäs 2i Furuberg (SLU, 1980)
Mosstjärnsgruvan.

Jag vet inte riktigt vad det innebär, men tydligen inte tillräckligt för att det skulle vara aktuellt att leta vidare, för skogen håller på att återta det som är kvar av Mosstjärnsgruvan.

Vi grillade processade köttprodukter och S2 provade fiska i Västmanland medan jag klev över till Dalarna och badade framgångsrikt. 14,5 grader blev dagens varmaste bad. Inte ens nära kvällslent, med andra ord.

Trångt i grillgallret.

Furubergs-Mosstjärn

Datum: 2020-05-28
Löpnummer: 109
Höjd över havet: 283 meter
Område: Nittkvarn

Väder: 14 grader, mulet
Vattentemperatur: 14,5 grader
Strand: gles skog (3)
Botten: grus och sten (3)
Vatten: u.a. (3)
Omgivningar: liten gruva, vitmossebeväxta klipphällar, gles och ljus skog (4)
Utsikt: den stora högmossen Nittenmossen, skog och berg (4)
Tillgänglighet: det finns en väg 250 meter öster om tjärnen som dock ligger i fel kommun. Därifrån vi gick är det 1 300 meter ostigad skog. (2, på gränsen till 1, men skogen var lättgången)
Placering: 1,5 km nordost om Nittkvarn, på gränsen till Ljusnarsberg, Örebro och Västmland (2)
Faciliteter: eldstad
Folk: 0
Officiell badplats: nej
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

Karta från Lantmäteriet, på vilken vi också ser varför dagens tjärn har ett förled i sitt namn: Det finns en Mosstjärn utanför Yxsjöberg också.

5 reaktioner på ”Furubergs-Mosstjärn och en bok med posten

  1. Pingback: Arkitektur vid Holmtjärn | 581 sjöar

  2. Pingback: Pandemibad 6: Södra Sörlingstjärnen | 581 sjöar

  3. Pingback: Älg på väg till Grävlingtjärn | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s