Arkitektur vid Holmtjärn

Den som någon gång åkt vägen mellan Abborrberg och Nittkvarn har sett den. En liten stuga som ligger på en ö i en sjö öster om vägen. Ön ser så liten ut att tankarna går till Sven Nordqvists illustrationer i böckerna om Pettson. Kanske är det en liten bostad för mucklorna som ligger där ute i sjön?

Ur en vinkel ser det ut som att det lilla huset knappt får plats på ön, som om man byggt ut ön för att kunna palla upp huset. Tja, det funkade ju med hela Nederländerna, så varför inte en ö i en tjärn? I själva verket är ön över 300 kvadratmeter ”stor”, så nog får huset plats och utgör säkerligen ett fint smultronställe för en lycklig ägare.

Litet hus på liten ö.

Sjön i fråga heter Holmtjärn – inte att förväxla med Holmsjön – och den bebyggda ön utgör med sin obebyggda granne ögonen i det som med lite fantasi ser ut som ett smågalet djur på kartan:

Karta från Lantmäteriet.

Vi befinner oss alltså vid den sydligaste sjön i det sjösystem som ligger på 283 meters höjd runt Nittenmossens naturreservat. Dess bortersta punkt är Stora Leotjärn 5,5 km norrut, och såväl Stora Nitten, Gettjärn, Grantjärn och Furubergs-Mosstjärn ligger på samma höjd. Platt mark i ett annars kulligt landskap.

S2 och jag angrep Holmtjärn från ett håll som de allra flesta inte gör, nämligen genom skogen från nordost. Här var vårskogen ljus och gles. Det var heller inte svårt att hitta lämpliga ställen att bada på eftersom botten utgjordes av grus på de flesta ställen vi undersökte. Jag valde till slut en liten udde med tallar, vitmossa och stenblock. Fint skulle det vara! (På kartan ovanför är det udden öster om den östra ön.)

Till skillnad från den förra sjön minns jag det här badet bra. Här hjälps jag av att jag filmade badet där jag sakta travar ut på den steniga botten med surfbrädan som stöd. Att jag var bångstyrig och inte badade där kameran filmade är en annan sak. Det här var en mycket behaglig sjö, som gjord för att flyta runt i en betydligt varmare dag än den här. Men så blev det ju inte; 28 juli 2021 var småkall i både vatten och luft.

Badställe.

Vart tar det här vattnet vägen sedan, efter det lugna framskridandet i det flacka landskapet runt Nittenmossen? Först passerar det Nittkvarn, en tidigare järnvägsstation längs Säfsbanan men nu en sömnig by vid ett vägskäl i skogen. Vattnet blir sedan fokus för ett eget naturreservat när det rinner in i Nittälvens naturreservat som tillfälligt blir Brattforsens naturreservat där älven kompenserar all tidigare senfärdighet och får svårigheter med stillasittande och reglerande av aktivitetsnivå. Inte bara älven är sevärd här; när I och jag var där i slutet av maj 2021 låg det fortfarande snö kvar i den djupa dalen omkring. Nästa större sjö är Ljusnaren utanför Kopparberg och som så mycket annat vatten i de här trakterna hittar det till sist ut i Östersjön via Mälaren.

Det här myrområdet med sina döda tallar ligger mellan skogsvägen och sjön på den östra sidan.

S2 och jag hade en sjö kvar denna badrika dag. Häng med nästa gång när vi kommer i kontakt med traktens fauna i och vid Södra Sörlingstjärn, en tjärn utan såväl öar som muckelboende.

Holmtjärn
Löpnummer: 112
Höjd över havet: 283 meter
Område: Nittkvarn

Väder: 14 grader, mulet
Vattentemperatur: 14 grader
Strand: torr tallskog (3)
Botten: sten (3)
Vatten: u.a. (3)
Omgivningar: platt och vattenrikt (4)
Utsikt: holmarna i Holmtjärn, olika sorters skog (4)
Tillgänglighet: Holmtjärn ligger precis längs bilvägen, men just vårt ställe ligger 300 meter från en mindre bilväg och på andra sidan ett 200 meter brett sankmarksområde (2)
Placering: vit Nittkvarn (3)
Faciliteter: –
Folk: 0
Officiell badplats: nej
Fiskesjö: nej
Återvända: om jag får anledning att besöka huset på ön

En reaktion på ”Arkitektur vid Holmtjärn

  1. Pingback: Pandemibad 6: Södra Sörlingstjärnen | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s