Frisk vind från Finnsjön

Vi lämnade civilisationen, som här får representeras av sommarstugeområdet Vallen vid Hällsjön, och begav oss ut i hemtama trakter: Skog utan stig, en udde och inte de allra behagligaste badmöjligheterna. Ni har läst om det förut. I och jag har upplevt det förut. Det var dags igen.

Karlholmen från andra hållet jämfört med tidigare under dagen.

På menyn stod nu Finnsjön, den nordöstra delen av den vattensamling vars västra del heter Hällsjön och var södra vik heter Kalven. Vi betraktade Finnsjön från den östra spetsen av Hällsjönäset. Vi gillade inte det vi såg. Det var ju nu inte Finnsjöns fel, för sjön i sig kan ju inte rå för blåsten eller temperaturen. Men just de aspekterna är ju ändå relativt relevant när man ska bada. 

Och det skulle vi. 
Väl?

Jo. Så fick det bli. Men det var inte behagligt att byta om till blöta badkläder med det bestyr som det innebär i halvmeterhög buskvegetation. Ibland har den sortens buskar som växer i mestadels barrskog nära sjöar precis fel styrka i sitt grenverk. Det är inte tillräckligt starkt för att hålla uppe t ex en handduk eller ett par byxor som man lägger ovanpå det. Det är heller inte tillräckligt vekt för att lägga sig platt på marken under kläderna. Men det är precis lagom starkt för att vika ner sig så pass mycket att kläderna ska glida av grenverket och ner i den oftast betydligt fuktigare undervegetationen.

Så var det förstås vid Finnsjön. Badet var så kort så jag hade knappt muttrat klart över buskarnas beskaffenhet innan vi var uppe igen och medelst våra handdukar försökte skydda oss från vinden. Nu är jag ingen vindmätare, men det blåste ungefär lika mycket som när vi sov över i fallfärdig stuga uppe på ett berg en gång, I och jag. 

Hm.

När jag nu tänker tillbaka på I:s och mina turer är det kanske inte så konstigt att I varit lite småtrulig ibland. Alla turer har ju faktiskt inte varit i vackert väder och med ovanligt varma sjöar för årstiden. Ungefär en har varit det. Av sju. De andra sex har påmint om den här.

Bänkbordet speglade totalupplevelsen.

Vi gick ändå i mål med att ha badat oss runt Hällsjön et al., och firade med att värma oss på värdshuset Stopet i Grängesberg. Där serveras husmanskost i en mörk och murrig lokal som gjord för att avsluta en kall och regnig vårbadtur i.

Finnsjön med badplatsen i Hällsjön strax till höger om ön.

Finnsjön

Datum: 2019-05-30
Löpnummer: 94
Område: Snöån

Väder: 10 grader, mulet och blåsigt
Vattentemperatur: 14 grader
Höjd över havet: 191 meter
Botten: grus (3)
Vatten: u.a. (3)
Strand: frodig buskvegetation (3)
Placering: en mil söder om Ludvika (4)
Tillgänglighet: Ut på Hällsjönäset är det 650 meter fågelvägen genom ostigad skog (2)
Utsikt: ett par öar, sommarstugeområdet vi just lämnat (3)
Omgivningar: skog med några utspridda gårdar (3)
Faciliteter: bänkbord
Officiell badplats: ja
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

I serien ingår även
Kristi Himmelsfärdsbad 2019: Hällsjön
Kristi himmelsfärdbad 2019: Kalven, men inte med badare som på grönbete
Ytterligare ett kallt badplatsbad: Hällsjön

2 reaktioner på ”Frisk vind från Finnsjön

    • Ju mer jag tänker på det desto mer lockande låter det. Jag tror att bara vetskapen om att jag hade tillgång till ett sådant vind- och väderskydd skulle göra det lättare – även de gånger jag skulle välja att inte använda det.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s