Sista badet före pandemin: Loforsdammen

En augustidag 2019 efter mitt jobb som guide i Dan Anderssons Loussastuga stannade jag till vid Loforsdammen utanför Norhyttan. Det här är den enda vattensamling som har anlagts i Ludvika kommun under min levnad, och jag minns till och med när den var ny. Jag kommer inte ihåg hur det såg ut på platsen innan dess, men jag minns att vi kommenterade den höga dammvallen som ligger intill länsväg 245 precis före Norhyttan när vi åkte förbi. Eftersom kraftstationen, som ersatte den tidigare, invigdes 1990 bör ju dammen ha varit på plats lite tidigare än så, så jag lär ha varit 5-6 år då. Jag minns dess tillkommande som negativt, för den häftiga ström som var Loforsen och som man, när vattnet var påsläppt, kunde få en hastig glimt av genom Jettans högra sidoruta i höjd med Tjärnsveden syntes plötsligt nästan alltid som en stenbädd. Men dammvallen var ju imponerande, även om jag störde mig på att de vuxna såg vattenytan från sin upphöjda position medan jag inte gjorde det.

Så som 36-åring badade jag första gången i en vattensamling yngre än mig själv. Föga visste jag då, där jag simmade runt i den relativt långgrunda norra delen av dammen, att världen ett drygt halvår senare skulle vara förändrad och att det skulle dröja totalt nio månader innan jag åter satte foten på en stenig sjöbotten i Grangärde finnmark. Jag visste inte heller att Loforsdammen, som jag alltid har tänkt på den som, tydligen heter Fagerdammen. Det upptäckte jag nu i mitt googlande inför det här inlägget. Informationen hittade jag på mapcarta.com och förutom ett dammnamn som inte Lantmäteriets kartor vill kännas vid står också vissa sekundära länsvägar med sina nummer på den kartan och det tycker åtminstone jag inte är helt ointressant.

Utsikt åt sydost.
Damm och dammluckor.

Namnet Fagerdammen kommer från Fagerkärret som låg ganska precis mitt på den yta som nu täcks av nuvarande damm. Denna namntradition bygger vidare på lokal tradition; när Lisjön utanför Fredriksberg bildades fyrtiotalet år tidigare fick den namn av den nu översvämmade Liälvsmossen. I övrigt tycks det från gamla kartor inte ha översvämmats så mycket mer spännande saker än en eller ett par åkerplättar samt en väg i öst-västlig riktning, för att ge plats åt den kraftstation som till effekten är det näst största kraftverket i hela Kolbäcksån.

Ett, om jag får säga det själv, ganska snyggt klipp och klistra-jobb av ovanstående bilder. Kartor från Lantmäteriet.

Hur var simturen då? Tackar som frågar. Den var varm och behaglig på en varm och behaglig dag, helt fri från ödesmättnad och föraningar om covid-pass. Stenbottnen var dock inte helt olerig, så vid ett eventuellt återbesök skulle jag nog välja ett annat badställe. Dammen är stor så det bör finnas fler badbara ställen på behörigt avstånd från strömmarna vid dammluckorna i öster.

Loforsdammen (Fagerdammen)

Datum: 2019-08-06
Löpnummer: 106
Område: Norhyttan

Väder: 22 grader, halvklart
Vattentemperatur: 21 grader
Höjd över havet: 203 meter
Botten: dyig grus och sten (3)
Vatten: u.a. (3)
Strand: lågväxt gräs- och buskvegetation (3)
Placering: 2,5 mil nordväst om Ludvika (3)
Tillgänglighet: 150 m ostigad skog från närmaste vägkors (3) (till badstället; själva dammen ligger alldeles intill länsvägen)
Utsikt: dammvall, dammluckor, skog (3)
Omgivningar: Norhyttan (3)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

Andra inlägg om bad i dammar
Hjällsåsdammen och kort om alltings flyktighet
Släktfunderingar vid Öratjärnsdammen
Hemdammen: trägen vinner
Mellandammens väktare
En svensk, en finlandssvensk och Finndammen

Bonusbilder

Här utspelar sig dagens bad. Karta från Lantmäteriet.
Stenar som är täckta av dy på det här viset är hala, men inte lika hala som algtäckta stenar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s