Stora Ångtjärn utan avdrag

För inte så längesen lärde jag mig att om man bor i Ludvika får man en regional skattereduktion om 1675 kr per år för att Ludvika är glest befolkat. Jag har surat lågintensivt över det sedan dess. Det är ju jag som borde få ersättning för att jag bor där jag gör. För att jag behöver stå ut med att mina barn säger beeeige istället för bäige. Ska jag även behöva lida ekonomiskt, jag som bor i en landsdel där man behöver förklara såväl gustafskorv som mörksugga? Där kommunen ännu inte infört hushållsnära källsortering så att jag måste transportera förpackningarna till parkeringen vid Ica och allt som oftast ta hem plasten igen för att den behållaren är full? Där en slumpmässigt kastad snöboll träffar ett nybyggt flerfamiljshus med tvivelaktig arkitektur istället för en näringsfattig skogssjö?

Det är inte rimligt någonstans. Jag vill ha en ny skattereduktion. Hemlängtansavdrag. Summan man får dra av ska motsvara kostnaden för transport till och mat i Ludvikas skogar under en dag. Handduk och badtofflor får man stå för själv, jag är inte omöjlig på det viset.

OM mitt förslag på avdrag hade funnits redan i år hade jag lagt det på vårturen med F2, som jag nu är mitt uppe i att redovisa. Det är lunchtid och vi befinner oss vid Stora Ångtjärn. Elden är uppgjord och vi inspekterar sjön från en liten udde som vilar sig i solen. Snart ska vi grilla halloumi och korv, men det ska badas först. Isen har skilts från land så att den närmaste metern intill strandkanten är isfri på de flesta ställen. Jag ser ut en fin sten att luta mig mot och kryper ner i vattnet, slänger upp fötterna på iskanten och knäpper händerna bakom nacken. Så sällsamt! Bara att få upp händer och fötter medan resten av kroppen är under vatten gör det hela så mycket behagligare. Inga händer som domnar och inga fötter som bultar att de vill upp. Lugn och ro. Andas in och andas ut. Grymt fridfullt. Enda anledningen till att jag gick upp när jag gjorde var att jag vet med mig att jag blir kall efteråt när den omedelbara värmekänslan lagt sig, särskilt som det av fototekniska skäl blev två dopp vid samma tillfälle.

Helt klart det bästa off season-badet så här långt. Alla borde fira påsk med fötterna på en iskant.

Efter lunch och koffeinintag åkte F2 hem till sitt medan jag rekognoserade inför framtida turer, och det var då jag tappade bort min handduk vars återfinnande har dokumenterats här.

Det föll sig nämligen som så, att jag skulle utforska udden mellan Botensjöarna utanför Sunnansjö, några kilometer söder om den här turen. Enligt kartan går en skogsväg nästan ända ut, och jag såg framför mig ett perfekt ställe för en bekväm övernattningstur. Botensjöarna, Uvtjärn, Vindeltjärn, Bota källa, upp på Uvbergen i Uvbergsmördarens fotspår. Natur och kultur. Det lät bra i mitt huvud. Bara nu platsen skulle lämpa sig för tältning, men det var väl bara en formsak, eller hur?

Nej, ack! Att vägen inte var farbar var ju en sak, men den oländiga skog som mötte mig bjöd verkligen inte in till tältning. Den bjöd knappt in till ett besök, sank och snårig som den var. Och till råga på allt tappade jag alltså min handduk som hängde på ryggsäcken för att torka. Eftersom det inte blev aktuellt med något ytterligare bad märkte jag inte att den var borta förrän jag var åter i den icke avdragsberättigade landsdelen. Men den kom alltså till rätta sex veckor senare vilket lugnet från badet i Stora Ångtjärn hela tiden förvissade mig om att den skulle göra. Tyvärr har jag inte lika stora förhoppningar om skattereformen.

Stora Ångtjärn

Datum: 2021-04-02
Löpnummer: 130
Område: Norhyttan

Väder: 6 grader, halvklart
Vattentemperatur: 3 grader
Höjd över havet: 226 meter
Botten: grus och sten (4)
Vatten: u.a. (3)
Strand: glest bevuxen platt och stenig mark (4)
Placering: 2 mil nordväst om Ludvika (3)
Tillgänglighet: 300 meter stig från vägen, sedan några tiotals meter i terrängen (3)
Utsikt: fin skog (3)
Omgivningar: småkuperad och tjärnrik skog med några små gårdar (4) (jo, jag vet att det gäller för en stor del av kommunen)
Faciliteter: eldstad
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: kanske för ett nytt vårbad under samma förhållanden

Framtinande sjöbotten i Stora Ångtjärn, april 2021.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s