Swimrun 581:2021 Kyrkfallstjärn

Vad hände med det swimrun som du började redovisa tidigare i år? Inte stannade det väl vid en sjö? Nej då, det blev fler, och här kommer fortsättningen.

Scen: En mulen majförmiddag i Grangärde finnmark. Några regnstänk över en tallbevuxen myr.
Vi stod åter med påsnörda skor efter att ha kommit upp ur Nottjärn (inte Notgårdens Nottjärn, den andra) och tog med älgakliv på nytt upp löpningen genom ljungen.

Fram till hösten 2020 var det många år som jag inte kunde springa utan att få ont i diverse delar av underkroppen. Samtidigt hade jag sett klipp på hundraplussare som sprang hundra meter och även konstaterat att världens snabbaste åttiofemåring sprang hundra meter fortare än vad jag uppmätt mig göra. Om en åttiofemårings kropp kan hålla för den belastningen borde en trettiosjuårings kropp hålla för fem kilometers joggande i makligt tempo, resonerade jag. När jag sedan lärde mig att britten Fauja Singh sprang 10 km på 90 minuter som hundratvååring tog jag tag i det hela.

Snabb årsrik person, här dock bara 96 år. Bild från Wikipedia.

Så nu kan jag springa igen, tack vare a) en inställd innebandysäsong som gjorde att jag kunde fokusera på rehab, b) en bra sjukgymnast och c) att jag gjorde som den braiga sjukgymnasten sa. Ja, det hade gått bra att spela innebandy men inte jogga tidigare. Konstigt, men hellre det än tvärtom, för man kan inte göra mål i löpning. Men att kunna både springa i skog och på innebandyplan är helt klart att föredra, särskilt när pandemier ställer in ens säsong.

Kyrkfallstjärn, Grangärde socken, maj 2021.

Så därför kunde I och jag i behagligt tempo nu befinna oss på grusvägen som går genom Djupa dalen på väg till Kyrkfallstjärn. Och det var tur att vi var uppvärmda i leder och muskler, för Kyrkfallstjärn var grund och tycktes ha en dyig botten inne vid land. Men ett par små myrtuvor låg tillräckligt nära land för att det för två uppvärmda trettioplussare skulle vara möjligt att skutta ut på dem och därefter ner i tjärnen utan att ljumskarna skulle blanda in skyddsombud och kvällstidningar. Till tuvan längst ut var det ändå på håret, och väl längst ut på den började den yttersta delen av den att sjunka.

”Det här kommer se så jävla ograciöst ut”, sa I innan hon hoppade.

Det bästa botemedlet mot tvekan inför ett bad är helt klart att marken man står på försvinner. Tio kalla simtag senare var vi halvvägs genom simdelen av årets swimrun! Stort. Även tillbakaskuttandet till fasta land gick bra, och snart var vi inne på den fyrahundra meter långa löpsträckan fram till Fågeltjärnarna.

Dagens sjö Kyrkfallstjärn då, vad kan jag berätta om den? Inte mycket. Den kan eventuellt ha hetat Skilliesiön på 1600-talet, men det namnet kan även ha syftat på närliggande Smaltjärn (ännu ej bebadad). Om det inte syftade på en juridisk skiljelinje tror jag mer på Smaltjärn som Skiljesjön eftersom den är den sydligaste av sjöarna i pärlbandet som avvattnar norrut.

Vår i fjolårsgräset.

Kyrkfallstjärn nämns som en av de större tjärnarna av dem i området som avvattnas till Kolbäcksån i en SGU-rapport från 1933. Eftersom rapporten inte fann brytvärt berg inom det aktuella kartbladet kan jag mycket väl vara den första på snart nittio år som har ägnat intresse åt den skriften. Vill ni sätta griller i huvudet på den som övervakar trafiken på SGU:s hemsida och plötsligt står inför det faktum att en 136 sidor lång rapport från 1933 laddas ner till höger och vänster finns rapporten här.

Nottjärn

Datum: 2021-05-22
Löpnummer: 132
Område: Rifallet

Väder: 14 grader, mulet, duggregn
Vattentemperatur: 15,5 grader
Höjd över havet: 284 meter
Botten: okänd (-)
Vatten: u.a. (3)
Strand: inte helt stabil myrtuva (2)
Placering: mellan Nittkvarn och Abborrberg (3)
Tillgänglighet: 30 meter kuperad skog från den icke farbara skogsvägen (4)
Utsikt: lätt kuperad skog och myrmark (3)
Omgivningar: sjörikt och kuperat landskap (4)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

En reaktion på ”Swimrun 581:2021 Kyrkfallstjärn

  1. Pingback: Swimrun 581:2021 Stora Fågeltjärn den gröna | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s