Under swimruns är det viktigt med energipåfyllning har jag förstått. Jag ville inte att vi skulle vara sämre under min variant. Därför tog vi lunch och kaffe när vi sprungit fram till vindskyddet vid Stora Fågeltjärn då det ändå sammanföll med en regnskur. Springappen stod på 4,40 km, så vi hade 0 kilometer löpning kvar – men hälften av baden. Den disponeringen kan man ha åsikter om, men som jag skrev i förra inlägget är jag glad över att kunna springa över huvud taget. I hade å sin sida, av andra anledningar, inte sprungit sedan Tage Erlander var statsminister, så det var allt annat än två vana löpare som nådde fram till målet vid vindskyddet.
Konstigt uttryck det där. ”Allt annat än”? Det var det ju rakt inte. De allra flesta saker var vi ju inte alls. Vi var ju, till exempel, verkligen inte två exemplar av originalutgåvan av Mark Z Danielewskis House of Leaves, även om det nästan hade varit mindre märkligt än vad den boken är.

Hur som helst. Som jag tagit upp tidigare är det viktigt att ta hand om ens medföljare så att de vill följa med igen, därför blev det en något försiktig sträcka idag. Gott så!
Ska man göra en längre paus under ett swimrun, eller för den skull när man är i området över huvud taget, är Stora Fågeltjärn ett bra val, ty Stora Fågeltjärn är en sjö som är grön.

Det är sjöar inte annars i Ludvika kommun. Varför denna är det framgår inte, men det betedde sig inte som alger, så då återstår väl någon form av mineralutfällning. Sedd uppifrån höjden öster om sjön är den gröna färgen påtaglig, men ju längre ner närmare vattenytan man kommer desto mindre grön verkar den.


I tar det lugnt efter badet.
Tjärnen har varit en put and take-sjö, men nu sätts inte längre några ädelfiskar in. Enligt en upphäftad lapp ska naturreservatet utökas och Fågeltjärn ligger inom det utökade området. Här har vi ett mysterium. Närmaste naturreservat är det lilla Lövfallsberget 2 km söderut samt Skattlösberg 6 km norrut. Inget känns riktigt logiskt att utöka förbi Fågeltjärn.

Eventuellt skulle det kunna röra sig om Skattlösbergs stormosse, ett Natura 2000-område vars mossar nog ändå kan sägas sträcker sig oavbrutet förbi Fågeltjärnarna. Det har funnits planer på att uppgradera det till ett naturreservat tidigare. Jag är för ett reservat, så länge det inte inverkar menligt på möjligheten att bada, tälta och göra upp eld. Tyvärr brukar åtminstone en av de aktiviteterna förbjudas vid reservatsbildning, och det tycker jag är lite synd eftersom det är saker som jag gärna ägnar mig åt när jag konsumerar natur.

Badet i den gröna sjön var förresten en del i ett lyckat rekordförsök som vi ska detaljera i nästa inlägg! Vad tror du det rör sig om för rekord? En ledtråd kan vara att kolla på kartan längst ner i inlägget.
Stora Fågeltjärn
Datum: 2021-05-22
Löpnummer: 133
Område: Rifallet
Väder: 13 grader, mulet
Vattentemperatur: 14 grader
Höjd över havet: 285 meter
Botten: okänd (-)
Vatten: grönt! (5)
Strand: gungfly (2)
Placering: mellan Nittkvarn och Abborrberg (3)
Tillgänglighet: Till näset mellan tjärnarna är det ca 100 meter från vindskyddet, som det går en stig fram till (3)
Utsikt: Lätt kuperad skog samt granntjärnen. Avdrag för kraftledningen mellan Aspfallet och Rifallet som passerar precis över näset (3)
Omgivningar: sjörikt och kuperat landskap (4)
Faciliteter: vindskydd i bra skick
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej, inte nu längre
Återvända: nej




Jag bodde en hel vinter för 10 år cirka vid Bocktjarn och pimpla i tjärnarna runt omkring. Fint och se bilder. Bor nu i Los Angeles. 🎄 God Jul
GillaGillad av 1 person
God jul Leif! Var det någon särskild tjärn som stack ut pimpel- eller upplevelsemässigt om vintern? 🙂 (För övrigt: viss skillnad mellan Bocktjärn och Los Angeles kan jag tro?)
GillaGilla
Det fanns en grav vid ena tjärnen,någon var där och tände gravljus ett par ggr den vintern. 🕯️
GillaGillad av 1 person
Oj, spännande! Minns du vilken det var?
GillaGilla
Absolut … 🕳️
Skriv till mej på: carlstensoren@gmail.com
GillaGilla
Bytt konto , hör av dej om du hittade \ hittar graven. Leif
GillaGillad av 1 person
Pingback: Bloggstatistik 2021 | 581 sjöar