Bloggstatistik 2021

Du är bakfull, trött eller kanske rentav den just nu trendande kombinationen bakfull och trött. Brunchpizzan är beställd och i väntan på att den – som avtalat, efter visst dividerande och mot ett rejält tillägg – ska levereras ända in i sovrummet har du hittat till det här inlägget. Jag svettas om överläppen när jag tänker på förtroendet och förväntningarna och hoppas att du inte ska bli besviken. Låt mig presentera Bloggstatistik 2021!

Besökare

För sjätte året i rad steg besökarantalet, men i år var det på en övergiven, multnande gärdesgård i Grangärde finnmark. Vi kan redovisa ett ökat besökarantal med 0,5 procent! Allra flest av dem hittade hit under juli månad, men osedvanligt många trillade in i december, kanske på väg mellan de trånga glöggcaféerna innan restriktionerna åter slog till, kanske istället för att åka på cup i mellandagarna, eller möjligtvis som ett tidsfördriv undansmugen på toaletten under julfirandet med släkten.

Antalet besökare var 0,5 % fler än ifjol!
December slutade trea sett till antalet besökare …
… och totala antalet sidvisningar.

Eller varför blev det så trångt i blogglokalerna just i december? Jo, betydligt fler inlägg än vanligt lades upp, och det i sin tur berodde på en beteendeförändring. På skolan där jag jobbar träffar jag niondeklassarna och pratar med dem om beteendeförändring. Varför det är så svårt och lite knep man kan ta till för att underlätta för sig, ifall man till äventyrs har ett beteende som man tycker inte är helt ändamålsenligt alla gånger. Funkar knepen? På papper, definitivt. I verkligheten? Jag fick väl lov att prova på mig själv då.

Kunde jag, genom att disponera om min tid med telefonen, skriva lika många inlägg under den sjättedel av året som var kvar när jag började, som jag gjort under perioden januari-oktober? Ja, tänk för att jag kunde det. Istället för att slösurfa och framförallt scrolla sociala medier la jag de där småstunderna med telefonen på att skriva på inlägg till bloggen istället. Instagramappen förpassades till en undermapp för att bli svårare att slentrianöppna och bara det har gjort att jag nästan bara öppnar den när jag ska länka till ett nytt inlägg här. Det har frigjort tid och där har vi förklaringen till de många inläggen under senhösten och därmed också till varför december slog personligt rekord.

Det drog ihop sig i slutet av året. Varje blå ruta är ett inlägg.

Sidvisningar

Antalet sidvisningar blev det näst högsta efter rekordåret 2019, då jag var med i diverse medier under september och oktober – vilket förklarar de månadernas höga siffror det året. Varför oktober i år blev den tredje mest sidvisade månaden sedan starten arbetar min statistikavdelning nära min demografiavdelning för att ta reda på – men jag fick som jag ville i förra årets bloggstatistikinlägg, när jag önskade att en ovanlig månad skulle få extra många sidvisningar så jag kunde ligga vaken och grubbla över varför.

Antalet sidvisningar per månad, till skillnad från antalet besökare, har dominerats av sommarmånaderna, men av okänd anledning toppade oktober i år.

Övrigt som statistikverktyget snappat upp

 • 26 321 ord har jag producerat i år. Det är näst mest efter 2016 och mer än dubbelt så många som ifjol.
 • De allra flesta hittar till 581 sjöar via Google. Den halva procent som använder en sökmotor som låter mig ta del av vilket sökord som lett dem till bloggen ger spännande information ibland. I år inte lika mycket så. En fråga som ledde hit var hur djup Skärsjön utanför Gravendal är. Det undrar jag också.
 • 2021 gladdes jag åt besökare från Nigeria och St Vincent & Grenadinerna, som utgjorde länder 45 och 46 som hittat hit. Att ingen från Litauen eller Slovakien ännu landat på 581 sjöar frapperar dock! Det mest folkrika land som ännu inte registrerat en träff är annars Indonesien. Kommer någon av världens 270 miljoner indonesier hitta hit 2022?
Inga besökare från södra halvklotet i år.

Mest och minst

Som vanligt blev inlägget om en av de populäraste badplatserna i kommunen, Kyrkviken utanför Grängesberg, det mest lästa.

 1. Långgrunt i Ludvika: Kyrkviken i Norra Hörken (1)
 2. Stora vs Lilla Prästtjärn, ABB vs Brunnsviks folkhögskola (2)
 3. En adventstur till Ljussjön där inte mycket gick som planerat (ny)
 4. Över snittet vid Övre Hillen (11)
 5. Överraskningen i Vittjärn (Svensksjön 2018) (14)

Av dem som publicerades i år ville alltså flest läsa om S2:s och min adventstur till Ljussjön. Här är hela topp 5:

 1. En adventstur till Ljussjön där inte mycket gick som planerat
 2. Med Gustav Vasa och hov till Gåstjärnarna
 3. Marsbad 2021: Nedre Hedtjärn
 4. Pappersbruket, Långtjärn och knotten
 5. Tanstjärn och naturminnen

Årets mest klickade karta blev, som vanligt, den som visar tjugotalet (riktiga) badplatser i kommunen, medan årets mest klickade foto blev det av T2 och W vid det patinerade vindskyddet vid Långtjärn.

Årets mest visade bild.

Av de inlägg som visades 2021 fick badet i Svantjärn färst visningar. Mina förhoppningar från förra året, att inläggen Skifsen runt 2017 och Smulläderkyckling vid Hästtjärn skulle få fler läsare, infriades: de fick nio respektive tre gånger så många sidklick som ifjol.

Det var inte populärt att läsa om Svantjärn.

En blick framåt

Så, det var 2021! Vad har vi att se framemot nästa år? Massor! Kanske! Under alla omständigheter kan det här möjligtvis dyka upp på 581 sjöar året som kommer:

 • Videor, eller i alla fall länkar till videor. Som jag hintade om i inlägget om Stora Fågeltjärn har jag en sevärd videosnutt att dela med mig av. Den kommer sannolikt av utrymmesskäl av läggas upp på Youtube.
 • Ändrad domän. Av just utrymmesskäl kommer jag behöva uppgradera mitt WordPress-paket inom en snar framtid. Då kan man t ex ta bort .wordpress ur adressen. Men vi får se hur länge de återstående procenten utrymme räcker, och hur snål jag är när så sker. Med ett rejält detektivarbete för att ta bort dubletter och hitta bilder som går att komprimera kan jag säkert skjuta upp det om plånboken väsnas.
 • Och till sist: 2022 kan bli året då jag inte tvunget har med sjönamnet i blogginläggsrubriken. Det blir krystat ibland. Titta igenom de senaste inläggens titlar får ni se.

Förutsägelser inför inlägget Bloggstatistik 2022

När jag summerar nästa år förutspår jag efter bästa förmåga att följande kommer att ha inträffat:

 • Sviten med fler och fler besökare för varje år spricker till sist, till både lättnad och förtret för mig
 • Inlägget Finnmarkens minsta strand: Grantjärn får ett lika klart och oförklarligt besökaruppsving som inlägget Finnmarkens minsta strand (Holmsjön) fick 2020 – och som höll i sig även i år
 • Vi får en toppensommar ur badhänseende och sommarmånaderna återtar hela prispallen för mest besökta månader på bloggen
 • En kändis kommenterar ett inlägg och jag blir starstruck
 • Jag svarar på kommentaren med en fråga men får inget ytterligare svar och blir besviken
Uppsving.

Med det önskar jag er ett väl badat 2022!

Länkar till tidigare års bloggstatistik

2015
2016
2017
2018
2019
2020

3 reaktioner på ”Bloggstatistik 2021

 1. Möjligen har jag bidragit till de 0,5 procenten i ökning. Jag har gjort en beteendeförändring och i stället för att spara aviseringsmailen i en undermapp gått in och läst inläggen direkt, dessutom läst de inlägg som mina sparade aviseringar hänvisade till.

  Gillad av 1 person

 2. Pingback: Sjöstatistik 2017. Tillägnad Margot. | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s