Hembränneri vid Norra Öradtjärn

För hundra år sedan spelade Norra Öradtjärn en mindre roll i ett hembrännerimål. En hel familj från en närbelägen by stod åtalad vid Ludvika tingsrätt för att ha ägnat sig åt att framställa rusdryck som den sedan sålt med god förtjänst. Literpriset motsvarade i dagens penningvärde 235 kr/l vilket får till och med dagens dieselpris att verka lågt.

Norra Öradtjärn nuförtiden.

Den som först hördes i rätten hävdade att han ensam vid sex tillfällen bränt tio liter sprit i en kolarkoja vid just Norra Öradtjärn, och jo, han hade ensam burit de 50-60 kg socker som behövdes från stan över en mil bort, jojomän, men det stod snart klart att tillverkningen var mer omfattande än så och snarare ägde rum på familjens fastighet. Vad jag förstår ledde det hela till fällande dom, men vad som inte framgår av min sekundärkälla är vilket straff som tillmättes. Intresserade kan läsa allt i mer detalj på den här innehållsrika sidan*. Där benämns tjärnen Norra Övratjärn, så precis som kommunens andra öradtjärnar går den under två namn. Tre, om man räknar med stavningen Öratjärn. Fyra, om man räknar med varianten Norr Övratjärn.

Utsikt mot sydväst.

När E och jag kom dit visste vi inte om ovanstående, så vi letade inte efter en kolarkoja med hundraåriga hembränningsattiraljer, som kanske eller kanske inte existerade ens då, men däremot stötte vi på en modernare variant av kolarkoja, nämligen en barack på hjul.

Baracken verkade ha stått där i bra många år för inte ens den obligatoriska pinupkalendern hängde längre på sin plats. Vi blev inte långvariga, för den teoretiska mysighet som baracken skulle kunna ha lyste i praktiken med sin frånvaro.

Stram, skandivanisk inredning.

Platsen som den står på är en för blotta ögat svårförklarligt tilltagen vändplan. Det går att lägga i båt från den, men det är nästan så att det också går att vända med lastbil där. Så nära en sjö brukar vändplatser av den storleken inte ligga, särskilt inte när det tycks som att det krävts en hel del schacktande för att få till den. Internätet hjälper mig inte helleri förstone. Söktermen ”Varför är vändplatsen vid Norra Öradtjärn så stor” leder ej hem, men bort.

E på vändplan, med stenar att bada från i bakgrunden.

Lastbils- eller snarare timmerbilsteorin får dock stöd av det här ortofotot från ca femtio år tillbaka. Den då nyanlagda skogsvägen slutar på den stora vändplanen som ligger i utkanten av ett väldigt hygge. Allt är inte bra med dagens skogsbruk, men kalhyggen som mäter 4,5 km från norr till söder är ändå ovanliga i de här trakterna nuförtiden.

Lantmäteriets ortofoto från ca 1975. De ljusa partierna är hyggen.

Vid Norra Öradtjärn kan även vanliga människor bada. De stora stenarna vid den nordöstra stranden påminner om dem vid Lejbergstjärn i såväl layout som placering. Den här steniga platsen har tjänat som stentag tidigare, och jag läser i en insändare i Nya Ludvika Tidning 2007 att lokalkändisen patron Roths familjegravsten är hämtad härifrån. Tre gånger, närmare bestämt. Den första bedömdes för liten. Den andra gick genom isen på tjärnen, medan den tredje kom fram och än idag står på kyrkogården i Ludvika. (I insändaren benämns tjärnen för övrigt med ett femte namn, Norrviks Öratjärn.)

Trångt bland stenarna.

Om den för hembränneri dömde mannen hade uppskattat följande låter jag vara osagt, men jag tycker i alla fall det var kul: Grundstenarna till Ludvika tingshus, där åtalet mot honom väcktes, är hämtade från samma stentag, kanske blott ett sten(!)kast från den kolarkoja där han inledningsvis hävdade att den begränsade produktionen ägt rum. Fortfarande ovetande om ovanstående tände E och jag, passande nog, spritköket på de stora stenarna och drack te efter lunchen.

Te i görningen vid Norra Öradtjärn, Norra Övratjärn, Norr Övratjärn, Norra Öratjärn eller Norrviks Öratjärn.

Norra Öradtjärn
Datum: 2020-08-22
Löpnummer: 117
Område: Norrvik

Väder: 19 grader, halvklart
Vattentemperatur: 19 grader
Höjd över havet: 263 m
Botten: sten (3)
Vatten: u.a. (3)
Strand: sten (3)
Placering: på skogen ovanför Norrvik (3)
Tillgänglighet: 100 meter terräng från den stora vändplanen (3)
Utsikt: kuperad skog men också ful vändplan och slybevuxen barack på hjul (3)
Omgivningar: kuperad skog med många tjärnar (4)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej, men det ska finnas laxöring i sjön
Återvända: nej

* Berättelsen om Dan Andersson som skulle ha burit en gungstol genom skogarna är dock felaktig, enligt den senaste forskningen. Det ska ha handlat om en taburett som han bar från snickaren den ungefärliga milen mellan Brunnsvik och Gräsberg.

6 reaktioner på ”Hembränneri vid Norra Öradtjärn

 1. Det blir mer och mer sjödetektiv av dig också. Ett något försummat skrå i dessa tider. Det finns ju så många frågetecken att reda ut kring övergivna barackers ursprung och vändplaners storlekar.

  Gillad av 1 person

   • Nej det hade jag inte men nu har jag det. Femvägskôrse har potential att bli ett stort turistmål tack vara dig, kanske inte lika stort som Djupa Röven här i Östergötland, men näst intill ;). Lantmäteriet är verkligen en guldgruva men Generalstabskartan är ond, bara ett enda stort bludder. För att inte tala om kartor från 1600- och 1700-talen där jag tror man ville att folk skulle gå vilse och inte hitta nåt över huvud taget. Tack för tipset om Geolex.

    Gilla

   • Hahaha, Djupa Röven ska jag googla – i inkognitoläge! – vid tillfälle! Nej, det är synd med Generalstabskartan. Vilket jobb de la ner att med den tidens teknik och kommunikationer kartlägga hela Sverige bara för att sedan redovisa det med kartmotsvarigheten till snirklig skrivstil var en miss.

    Gilla

 2. Pingback: Södra Öradtjärn | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s