Älgtjärn

I den lilla sjön Älgtjärn finns en ö stor som min första lägenhet. Jag simmade runt den. Ön alltså, inte lägenheten. Lägenheten var osimbar så där som lägenheter är, trots att vardagsrummets väggar var havsblåa. Jag trivdes bra där, både i Älgtjärn och lägenheten. I fyra år bodde jag där – i lägenheten, inte i tjärnen – och på slutet hälsade alla grannar på mig, även han som bodde vägg i vägg och som inte alls uppskattade min inflyttningsfest och den roll mitt piano spelade på den den där januarikvällen 2003.

Man hade ju kunnat tycka att det snarare skulle ses som imponerande att vi ens hade släpat upp ett piano tre trappor, men nej.

Älgtjärn är en av en handfull mindre tjärnar i kommunen som har två ungefär lika stora delar som sitter ihop med ett smalt sund, ungefär som en geting men betydligt sympatiskare. När jag råkar på den sortens tjärnar känns det som att jag borde bada i båda delarna, men hittills har jag hållit mig från det. För var ska jag dra gränsen då? Hur brett får ett sund vara utan att jag behöver bada i båda delarna? Nej, 581 sjöar räcker gott utan att jag ska öppna Pandoras ask genom att blanda in odöpta sjöhalvor. I Älgtjärn valde jag den norra delen att bada i, där gräset runt tjärnen var lägre och näckrosbeståndet i den var glesare.

Jag tycker att skogen väster om den södra delen av Älgtjärn är ett så fint exempel på hur skog glesnar ur när den närmar sig en tjärn. Ortofoto från Lantmäteriet.

E stod över badet här och gick alltså miste om att simma runt en lägenhetsstor ö, men det kanske hon har gjort vid tillräckligt många tillfällen som det är, vad vet jag.

Det finns inte jättemycket att skriva om Älgtjärn, så vi följer istället vattnet dit det tar vägen när det lämnar Älgtjärn åt nordväst. Det rinner snart ihop med Fängentjärnsbäcken, som ännu inte passerat den nedersta av Fängentjärnarna och som stod på tur härnäst på vår badtur. Fängentjärnsbäcken rinner ut i Dammsjön och hinner också stoppas upp av Hyttdammen innan den mynnar i Norrviken i Väsman. Efter Väsman kommer i tur och ordning Gårlången och Övre Hillen samt utsocknes Nedre Hillen, Leran, Norra Barken, Vevungen, Flogen, Kratten, Stora och Lilla Aspen, Åmänningen, Virsbosjön, Stora och Lilla Nadden, Gnien, Magsjön, Östersjön, Skanssjön, Lagårdssjön och Freden innan vi är ute i Mälaren som är sista stora anhalt innan det som det mesta av Ludvikas vatten rinner ut i Norrström i Stockholm.

Ungefär den här vägen tar vattnet. Karta från Lantmäteriet.

Men vi tar oss tillbaka till Dalarna. För hur stor, undrar ni nu, var då min första lägenhet tillika ön i Älgtjärn? Svaret är 56 kvadratmeter. Som Älgtjärn hade min första lägenhet också två rum, även de betydligt sympatiskare än getingar, därtill också ett kök vars motsvarighet tjärnen saknar. Köket var i stort sett original från 1959, och jag som gillar original tyckte det var lite synd när sagda lägenhet åter kom ut på Hemnet nyrenoverad med ett själlöst kök där all praktisk förvaring var borta. Dessutom satt prislappen nu på 400 000 kr, dvs 350 000 mer än vad jag sålde den för, och då tyckte jag ändå att jag hade gjort en bra affär som på fyra år fick upp priset med 56 procent – en procentenhet per kvadratmeter.

56 kvm från Lantmäteriet.

Älgtjärn
Datum: 2020-08-22
Löpnummer: 119
Område: Norrvik

Väder: 19 grader, halvklart
Vattentemperatur: 19 grader
Höjd över havet: 282 m
Botten: okänd (-)
Vatten: u.a. (3)
Strand: myr (2)
Placering: på skogen ovanför Norrvik (3)
Tillgänglighet: 250 meter terräng från där vägen tar slut (3)
Utsikt: myr och skog (3)
Omgivningar: kuperad, just i dessa trakter ganska oländig skog med många tjärnar (4)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

En reaktion på ”Älgtjärn

  1. Pingback: Västra Fängentjärn, en tvådelad tredjedel | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s