Västra Fängentjärn, en tvådelad tredjedel

Jag är verkligen inte emot skjutbanor. Om nu folk ska befinna sig ute i skogen i syfte att skjuta på rörliga mål med skarp ammunition är det ju toppen om de först har övat på det de gör, så att de inte träffar något de inte ska träffa, som mig eller en medbadare. Det skulle kunna vara lite förödande för hens vilja att följa med på en ny tur, nämligen.

Västra Fängentjärn var det sista badstoppet på E:s och min tappra augustiutflykt och den sista av de tre Fängentjärnarna att stifta bekantskap med. Sedan vi började baddagen i Östra Fängentjärn hade vi forcerat skog, sly och foppatofflandefastsugande lerbottnar och såg fram emot att äta middag vid stugan vid Ljussjön. Men först skulle det badas i dagens sjätte tjärn, och det helst innan regnet drog in. De mörka molnen västerifrån påtalade att detta skulle kunna ske ganska snart.

På väg till baddelen av Västra Fängentjärn, innan molnen blev riktigt mörka.

Västra Fängentjärn är, precis som turens tidigare bad Älgtjärn, en tvådelad tjärn. Från en liten kulle intill sundet mellan delarna såg vi att det var färst näckrosor och kärrstränder i den sydvästra, större delen, så det var dit vi sökte oss. Sundet som binder samman tjärndelarna ser större ut på ortofotot än det är i verkligheten, vilket innebar att promenaden i badtofflor ut på gungflyn inte blev särskilt strapatsrik. Väl i vattnet började det blåsa upp, och även om vi hann med ett helt okej långt bad blev det ändå lite bråttom tillbaka till handduk och kläder.

Men jag tror att det finns reglerat någonstans för hur skjutbanor ska vara utmärkta. I höjd med detta tror jag att det även slås fast att de inte bör vara vända mot en visserligen enskild, men inte avspärrad, väg. Och jag tror att det vore bra om de regleringarna följs.

Västra, Mellersta och Östra Fängentjärn på rad, och Älgtjärn nedanför. Badställena inringade. Ortofoto från Lantmäteriet.

Knappt hade vi samlat ihop oss efter badet förrän regnet kom. Så det var vältajmat att sista badet var över och det var mindre än två kilometer till stugan vid Ljussjön. Vi passerade områdets tredje och sista tvådelade sjö, den mellersta av Fängentjärnarna, som S och jag bebadade en novemberdag i höjd med att de lokala jägarna tog lunch, vilken av rörelserna hos Volvo 245:orna i skogen den dagen att döma ägde rum vid just Västra Fängentjärn. Det blev inget återbad idag.

Dagens sträcka, som gick medsols, samt dagens sjöar i oranget. Tidigare bad i gult, senare bad i lila samt försökt bad i svart. Karta från Lantmäteriet.

Som förra gången tog det tid för stugan att bli varm, men den var ju åtminstone inte upptagen som den skulle vara nästa gång jag besökte den. Det gjorde heller inte så mycket, för vi fick ändå sitta stilla och det regnade inte på oss.

Å andra sidan korsar ju vissa människor skjutbanor även om de är väldigt tydligt utmärkta, så vad vet jag.

Den obebadade delen av Västra Fängentjärn.

Västra Fängentjärn
Datum: 2020-08-22
Löpnummer: 120
Område: Norrvik

Väder: 19 grader, mulet, regn på väg in
Vattentemperatur: 19 grader
Höjd över havet: 268 m
Botten: okänd (-)
Vatten: u.a. (3)
Strand: gungfly (3). Jag har mer och mer kommit att uppskatta fina gungflystränder med djupt vatten utanför. Tidigare hade den här bara fått en tvåa i betyg.
Placering: på skogen ovanför Norrvik (3)
Tillgänglighet: 300 meter stig från väg, över en bäck (2)
Utsikt: kuperad skog (3)
Omgivningar: skog (4)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s