Morfarstjärn mitt ute i allting

Jag har inga minnen av min morfar, men jag har en sovsäck. Den är lite för liten – om än inte lika för liten som den som jag råkade få med mig upp på Ludvika högsta berg. Det luktar lite vind om den, men kvaliteten verkar oklanderlig. Jag tänker mig att den en dag passar en växande familjemedlem alldeles utmärkt, och till dess ska jag väl ha lyckats vädra den i nyskick.


Morfar var orienterare. Att hålla koll på riktningar är en färdighet jag ännu inte tillägnat mig, lika lite som jag förfärdigat att förädla träprodukter vilket annars farfar var bra på. Någon Farfarstjärn känner jag inte till, men en av de två tjärnarna i Kamptjärnsbrännans naturreservat i Hällefors (!) kommun heter Morfarstjärn. Den ligger oförskämt pittoreskt och glittrar i eftermiddagssolen intill en liten skogsbeklädd höjd.


När jag tog med surfbrädan på vandringen, och med M:s hjälp fick fast den på ett bra sätt på den för turen nya ryggsäcken, sa jag att den skulle underlätta för M att ta sig i tjärnarna. Då hon sa att hon minsann inte skulle bada på något ställe som krävde att man tog sig i medelst surfbräda. Vi får väl se, tänkte jag, för hon hade ändrat sig om bad tidigare och fyra kilometer i 23-gradig värme senare gjorde hon det igen och jag sa inte ens vad var det jag sa.

Surfbrädan är verkligen en underlättare när det gäller bad. Hade jag fått i S3 i Norra Pungtjärn i oktober utan den? Knappast. Och M hade defintivt stått kvar bland insekterna vid Morfarstjärnkanten om jag lämnat brädan i bilen. Brädan i sig har jag presenterat förut. Den är inget märkvärdigare än en badleksak inköpt på en bosnisk stormarknad, men ibland behövs det inget mer än det.

Brädan vid ett tidigare bad – Norra Sörlingstjärn – mitt under brinnande pandemi.

Det ska påpekas att det faktiskt fanns störande flygsaker även ovanför vattnet i Morfarstjärn. En efterhängsen broms (finns det andra?) gjorde sitt bästa för att störa badet i den skiktade sjön, men annars var det ett härligt djupskogsbad där mitt ute i ingenting.

Så här ser det ut vid den nordligaste delen av stigen genom Kamptjärnsbrännans naturreservat. Längs många andra delar av leden också, faktiskt.

Mitt ute i ingenting. Vilket missvisande uttryck. Ja, civilisation fanns det ju inte. Men allt annat. Såna där luddiga saker som växer på strån på myrmarker. Hjortronkart. Citronfjärilar. Ljungris. Näckrosor. Lukten av solvarm tall. Två svettiga psykologer på väg uppför branten på motsatta sidan Morfarstjärn, i riktning mot Kamptjärn. Okej, svettiga psykologer finns nog i civilisationen också, men ni förstår poängen. Det var inte ingenting. Det var någonting, och det var inte dumt.

Morfarstjärn, Kamptjärnsbrännans naturreservat, Hällefors kommun, juni 2022.

Morfarstjärn

Datum: 2022-06-29
Löpnummer: 0,101
Område: Utomsockens (Hällefors kommun)

Väder: 23 grader, halvklart
Vattentemperatur: 22 grader
Höjd över havet: 261 meter
Botten: okänd (-)
Vatten: u.a. (3)
Strand: gles tallskog (4)
Placering: 2 000 meter från länsgränsen (2)
Tillgänglighet: precis intill vandringsled (4)
Utsikt: fin, kuperad skog (4)
Omgivningar: ett sällan besökt naturreservat (4)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

Annons

6 reaktioner på ”Morfarstjärn mitt ute i allting

  1. Alltid lika trevligt att läsa dina nya blogginlägg Martin. Tråkigt att du inte minns din morfar. Jag minns min mycket väl. Jägare, fiskare och stenarbetare i Ångermanland. Apropå de efterhängsna bromsarna så påminner det mig om ett vykort jag en gång fick av min morfar som barn. En teckning av en fiskande man vid kanske en tjärn som Morfarstjärn. Hans knep mot mygg och annat otyg var att spänna fast en vedspis med skorsten på ryggen. Kanske nåt att testa nästa gång?

    /Stefan

    Gillad av 1 person

  2. Pingback: Kamptjärn och kampen om tiden | 581 sjöar

  3. Pingback: Där juni, juli, Dalarna och Västmanland möts | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s