Kamptjärn och kampen om tiden

Blixten slår inte ner två gånger i samma naturreservat, eller hur man säger, så i Kamptjärn fick jag bada ensam, trots surfbrädan. Kamptjärn är lite större och lite mindre ombonad än grannen Morfarstjärn, men till sin fördel har den en lång gungflystrand som gör att det är djupare i vattnet vid iklivningsstället. Det är som bekant att föredra, för då riskerar man inte att virvla upp så mycket dy när det skas upp igen. Nackdelen är förstås att gungfly inte alltid upplevs som stabilt och tryggt att gå på.

M betraktar gungflyet och känner sig nöjd med valet att ha badat i den föregående tjärnen.

Jag tog en del bilder under vandringen och har sedermera förvanskat dem i en bildbehandlingsapp. Det där, känner jag, är ett kaninhål jag borde göra mitt bästa för att klamra mig fast vid kanten av. För några år sedan tog det två timmar att komponera ett blogginlägg; en timme att skriva och en timme att lägga in bilder, länkar, kartor och etiketter. Den där tiden är redan nu uppe i det dubbla. Tappar jag greppet om kanten av bildbehandlingshålet ner riskerar dokumentationstiden att överstiga upplevelsetiden och det känns på något vis inte rimligt.

Förvanskad bild nummer 1. Så här såg det ju inte ut.

Jag brukar räkna med att själva badet förlänger vandringen med trettio minuter. Man ska hitta ett iklivningsställe, byta om, bada, ta sig upp och – min ickefavorit – klä på sig och packa ihop igen. Av någon anledning upptäcker jag då att jag spritt ut kläder, påsar, termometer, handdukar och andra badattiraljer längs med halva sjökanten. Och helst ska sakerna i på rätt plats så jag kan hitta dem till nästa bad. Kan man anställa en sherpa som hjälper till att hålla rätt på sakerna åt en? Säkert. Allt är möjligt, men vad är önskvärt, som min verksamhetschef sa så ofta att jag nu själv säger det betydligt oftare än min fru uppskattar.

Förvanskad bild nummer 2.

Vid Kamptjärn åt vi mellanmål efter dessa åthävor. Mellanmålspauser brukar jag också räkna med tar trettio minuter. Choklad, nötter och torkad frukt stod förstås på menyn, men nytt för i år var Wasa sandwich. Om man lyckas transportera ut några Wasa sandwich på badtur utan att de blir pulvriserade innan det är ätdags är det väldigt smidiga kalorier att få i sig. Att det skulle ta mig sju år av badturer att inse det? Här var vi nu till sist i alla fall. Vi kompletterade det med te och kaffe och det blev helt klart vettigt. Kanske att en ölkorv hade behövts. Ölkorv funkar alltid.

Nästan inte alls förvanskad bild. Den här Kamptjärn ska alltså inte förknippas med de tre Kamptjärn som finns i Ludvika kommun och som jag hittills inte badat i.

Kamptjärn

Datum: 2022-06-29
Löpnummer: 0,102
Område: Utomsocknes (Hällefors kommun)

Väder: 24 grader, halvklart
Vattentemperatur: 22,5 grader
Höjd över havet: 256 meter
Botten: okänd (-)
Vatten: u.a. (3)
Strand: myr och gungfly (3)
Placering: 2 400 meter från länsgränsen (2)
Tillgänglighet: precis intill vandringsled (4)
Utsikt: fin skog, men inte lika fin som vid Morfarstjärn (3)
Omgivningar: ett sällan besökt naturreservat (4)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

Annons

2 reaktioner på ”Kamptjärn och kampen om tiden

  1. Pingback: Där juni, juli, Dalarna och Västmanland möts | 581 sjöar

  2. Pingback: Gravstensfunderingar. Rifallet. Hamptjärn. | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s