Fyra badande i Ormtjärn

Vi hade laddat med vatten ur Patronkällan längs ridstigen och stod nu redo att lämna Gravendal bakom oss. De skogsklädda bergen i Ludvikas sydvästra hörn väntade otåligt på oss, trummade med trädrötter och stampade med sandåsar i väntar på vår ankomst. Solen sken och en lätt vind fläktade finnmarken. Varför kommer de aldrig någon gång? susade sälg och sjöng pil. Tja, vi kom inte för att jag hade tappat min banan och vänt åter för att hämta den, ty bananer växer inte på träd i finnmarken. Men så – plötsligt – tågade vi fram på rad längs skogsstigen, fyra vandrare med attiraljer som sträckte sig från mina kamraters korrekta vandringskängor till mina utslitna innebandyskor och färgglada surfbräda i plast. Det här blir intressant, tänkte de skogsklädda bergen.

Och inte bara intressant. Dagens första bad skulle bli historiskt. För första gången i badturernas sexåriga historia skulle vi vara fyra personer som tog oss an en svårbadad skogstjärn. Den idén höll tyvärr på att gå i stöpet redan innan vi vikit av från stigen: ”Vad heter första sjön?” frågade mina medbadare. ”Ormtjärn!” ropade jag glatt över axeln, och sen fick jag försäkra delar av sällskapet om att jag inte sett iglar i Igeltjärn (men väl i Storsjön, men det sa jag inte), paddor i Paddflyet eller getter i Gettjärn, så vi skulle knappast stöta på ormar i Ormtjärn heller.

Mot Ormtjärn – delvis tveksamma! Foto: C.

Så rekord blev det! Genom odonbuskarna skred vi fram över fuktig sankmark och fnastorr fönsterlav till där den glesa tallskogen slutade. Vi blickade ut över den avlånga Ormtjärn, som glittrade sig i lunchljuset likt en kungskobra som inte ätit på veckor men nu glatt överraskad såg fyra turister närma sig. C förvånade oss alla genom att vara först i vattnet. Vi andra var inte långt efter. 22,5 grader varmt i både luft och vatten gjorde Ormtjärnsbadet till ett behagligt sådant, namnet till trots.

Ormtjärn, Säfsens finnmark, juli 2022.

En bit efter Ormtjärn ligger en liten, odöpt pöl till vänster om stigen. Jag tittade långt efter den. Den hade man ju också kunnat bada i. Men gränsen måste dras någonstans. Men är den rätt dragen? Det funderade jag över tills uppförsbacken efter sjön blev för lång och jag slutade tänka och bara andades. Och här går det alltså ett motionslopp? tänkte vi, en tanke som skulle återkomma fler gånger under dagen.

Ormtjärn med satellittjärn. Karta från Lantmäteriet.

Ormtjärn

Datum: 2021-07-20
Löpnummer: 140
Område: Gravendal

Väder: 22,5 grader, lätt molnighet
Vattentemperatur: 22,5 grader
Höjd över havet: 287 meter
Botten: okänd (-)
Vatten: u.a. (3)
Strand: gles tallskog (3)
Placering: några kilometer öster om Gravendal (2)
Tillgänglighet: 150 meter skog med högt ris från stigen (2)
Utsikt: fin skog (4)
Omgivningar: kuperad skog med mycket litet folk (4)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

Annons

2 reaktioner på ”Fyra badande i Ormtjärn

  1. Pingback: Tveksamheter kring Gällingsflyets lämplighet som badsjö | 581 sjöar

  2. Pingback: Lärktjärn och Strömsdal | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s