Är det en baguette du har vid Kviddtjärns strand?

Jag ägde en Simca en gång. Det var ingen bra bil, men den var min och jag tyckte om den. Den slutade rulla lagligt innan jag började med det här badandet, men under dess glansdagar var den med på andra sorters badturer. När jag jobbade på kollo i grannkommunen hände det att vi for till Skräddartorpsfallet och badade med barnen. Det kunde bli diskussioner om vilka barn som skulle få åka i min bil, för den hade ”fett sköna säten”.

Här är vi på väg till Fest För Franska Fordon 2008. Nyckeln sitter i passagerardörren för förardörren gick inte att öppna utifrån.

Sätena i kombination med dess väl tilltagna vibrationer i hastigheter över sjuttio förde med sig att passagerarna lätt somnade i den. Vissa perioder på kollo avslutade vi med en annan sorts bad, nämligen på Aqua Nova i Borlänge. Är man tio år och på ett äventyrsbad en hel dag med sextio kamrater och tio ledare är det ju inte konstigt att man blir trött. Lägg till en vibrerande bil med mjuka säten och resultatet vid ett tillfälle på hemvägen blev fyra sovande ungar redan innan vi passerat Kupolen.

Simcan hamnade så småningom i en lada utanför stan. Där stod den i fem år innan jag erkände vad jag redan visste, att jag aldrig skulle lägga den tid som krävdes på att åter få den att rulla och söva såväl unga som vuxna passagerare. (Ja, den sövde även jämnåriga. På väg mot student-SM i Linköping 2009 slocknade också alla fyra passagerare, men det kan ha varit i ren skräck, ty den bilen i motorvägsfart var en upplevelse för sig.)

2017 sålde jag den för 70 % mer än vad jag köpte den för, men detta till trots gick den till skroten våren 2021. Jag tänker på den som ett av många offer som strök med under pandemin.

När jag postade bilden nedan på Instagram tyckte KV, vars lada Simcan slumrade i, att det såg ut som att jag höll i en baguette, och det är på det viset jag binder ihop berättelsen om Simcan med berättelsen om Kviddtjärn. Tankar på franskt bröd och tankar om fransk bil.

Inte en baguette vid Kviddtjärn. Foto: C.

Kviddtjärn är ju ett bekant namn för er som läst bloggen en tag, men det handlar varken om den eller den sjön. Det här var sjön där vi såg vi en ensam, kvinnlig sportfiskare en bit bort längs stranden. Det har jag aldrig varit med om förut. Men det som var mest lärorikt vid dagens andra bad var ändå att folk blir mindre sugna på att bada efter att de har ätit. Jag har mycket att lära om er människor, tänkte jag förundrat och var så påverkad av situationen att jag inte reflekterade över var jag satte fötterna, där jag gick ensam och letade iklivningsställe. En av fötterna försvann med ett slurpande ljud i strandkanten, men kunde snart bärgas. Uppflugna på lunchstenen femton meter bort hejade H, C och I glatt, sköljde ner matig macka med varmt termoskaffe. Föga visste de då att de missade dagens varmaste bad.

Kaffefoto: C.

I:s iskalla mackor – de hade legat direkt mot kylklamparna – var boven i dramat som gjorde att jag fick bada ensam. Kylda mackor gav nedkylda medbadare. Det var ju i och för sig bra att grejerna var svalt förvarade, men själv hade jag ju inte tagit med mat som hade behövt kylförvaras, om det hade varit jag som ansvarat för lunchen – för att inte behöva bära på kylklampar. Å andra sidan är alternativet till det att ta med något som inte kräver kylförvaring, som t ex torkad kyckling, som jag bidrog med en sommartur några år tidigare, och den var ju en hårdtuggad upplevelse i sig. Det var alltså inte en slump att jag överlade lunchen på någon annan den här gången.

Jag tog en extra lång tur bara för att stila. Foto: C.

Precis efter Kviddtjärn var det slut på leken. Där började stigningen på allvar. Vi vilar här ett tag och återkommer med nya krafter inför kommande uppförsbackar.

Kviddtjärn (öster om Gravendal)

Datum: 2021-07-20
Löpnummer: 141
Område: Gravendal

Väder: 22 grader, molnigt
Vattentemperatur: 22,5 grader
Höjd över havet: 303 meter
Botten: okänd (-)
Vatten: u.a. (3)
Strand: blockig skog med högt ris, fotstjälande sankmark (2)
Placering: några kilometer öster om Gravendal (2)
Tillgänglighet: 100 meter gles men svårgången skog (2)
Utsikt: helt okej skog (3)
Omgivningar: kuperad skog med mycket litet folk (4)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 1, som gick
Fiskesjö: tydligen
Återvända: nej

Annons

2 reaktioner på ”Är det en baguette du har vid Kviddtjärns strand?

  1. Pingback: Lärktjärn och Strömsdal | 581 sjöar

  2. Pingback: Gravstensfunderingar. Rifallet. Hamptjärn. | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s