Tveksamheter kring Gällingsflyets lämplighet som badsjö

Efter Kviddtjärn gick det brant uppåt och här snubblade vi över de jobbigaste av de 27 000 steg som dagen förde med sig. Lövberget och Gällingshöjden tog emot oss i gammal skog, som tyvärr verkar vara på väg att avverkas. En gata har huggits i nordsydlig riktning sedan vi var där ifjol, och det finns inte riktigt någon anledning att göra så om man inte ämnar omvandla skogen till timmer. Ska vi se det positivt? Utsikten kommer bli strålande. Åt öster ligger den långsmala Gällingen, och västerut kanske det kommer att bli fri sikt ända ner till Gravendal och Skärsjön.

Till Gällingsflyet är det inte säkert att det blir utsikt, där det vilar sig i den breda dalen mellan Gällingshöjden och Gällingsbergen (grym fantasi vid namngivningen där). Min ursprungliga tanke var att inte ta omvägen förbi det, men eftersom mina medbadare vägrade bada i Kviddtjärn la jag in ett extra bad här. Maken till otacksamhet! C vägrade till och med följa med genom snåren fram till flyet. Jag kan tillstå att det tog några minuter att ens hitta en gångbar väg mellan småträden och över våtmarken, trots att avståndet som skulle överbryggas inte ens var femtio meter. Men när vi väl kom fram var det ju ett bad helt i klass med Krusentorpas hål eller kanske Hamptjärn. Vilket skulle bevisas, tyckte C.

Hmpf.

I och jag badade i alla fall och eftersom solen tittade fram just då var det ett väldigt bra bad, tyckte jag. H visade sitt deltagande med att närvara vid strandkanten.

Hur kan någon avstå från att bada här?
Här ser ni Gällingsflyet nertill i bild. Uppe till vänster en skogsväg i vardande, uppe till höger en som har kommit längre på väg med körskikt. Mer skog kommer att ryka. Flygfoto från Lantmäteriet.

Minns ni min tveksamhet kring vilka sjöar jag ska bada i från förrförra inlägget? Var gränsen ska gå någonstans? Flygfotot här ovan är argument i diskussionen. På myren precis norr om Gällingsflyet ser jag nu att det ligger ett pärlband av små, små myrhål, det största 14×7 meter. Åtminstone tre av dem är permanenta i det att de även är med på sextio år gamla flygfoton. Dem kan man också bada i, teoretiskt i alla fall. Precis som det lilla cirkelrunda hålet bredvid Ormtjärn. Borde jag inte göra det? Jag kom på att jag med stöd i tidigare badning bestämt men inte utan grämelse kan svara nej på detta, och hänvisa till Lex Mörthöjdsflyna. Detta kommer efter ett liknande område som delvis visade sig vara obadbart i verkligheten, och där dokumentation stöttade mig i att de aktuella flyna till antalet var tre och inte sex eller sju. Så den gången blev det tre bad, och den här gången blev det följaktligen ett, ty det finns ingenting i ISOF:s ortnamnsregister som antyder något annat. Ingen kartotekskort med rubriken Gällingshålen eller liknande.

Det är bra.

Jag tror C håller med.

***

Gällingsflyet

Datum: 2021-07-20
Löpnummer: 142
Område: Gravendal

Väder: 21 grader, molnigt
Vattentemperatur: 21 grader
Höjd över havet: 288 meter
Botten: okänd (-)
Vatten: u.a. (3)
Strand: gungfly (2)
Placering: mitt emellan Graven- och Strömsdal (2)
Tillgänglighet: 50 meter svårgenomtränglig slyskog (2)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

En reaktion på ”Tveksamheter kring Gällingsflyets lämplighet som badsjö

  1. Pingback: Lärktjärn och Strömsdal | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s