Vinterbad 2022: Pringeltjärn

Ännu var det bara november, men ett alldeles lagom täcke av snö hade lagt sig över Pringeltjärnsberget. Längst in i flikarna av Pringeltjärn låg ett tunt islager, och vattentermometern skvallrade om att det snart skulle växa sig större: 0,0 grader. Det blåste lätt från norr och några försiktiga snöflingor smälte – knappt – på tjärnens yta.

Än var större delen av sjön badbar.

Här skulle badas! För sådant var uppdraget vi var ute på, och inte skulle något så värdsligt som en sjö mitt uppe i att frysa få oss på andra tankar. Den sanka marken runt tjärnen var ännu inte frusen, så vi sjönk försiktigt ner i myren när vi bytte om. Grumligt myrvatten strömmade upp och gjorde sitt bästa för att kyla ner oss underifrån. Men i tur och ordning trotsade I, H och jag elementen och tog våra 35:e, åttonde respektive 155:e bad i Ludvika kommun.

Att bada i nollgradigt vatten i en tjärn uppe på ett berg mitt ute i skogen i november är något jag för tio år sedan hade sagt tvärnej till. Livet är spännande på det viset, men också lite läskigt. För vad gör jag om tio år som absolut inte finns på kartan idag? Eller – kanske än mer tänkvärt – vad gör jag idag som absolut inte finns på kartan om tio år?

Jag förmodar att jag fortsätter bada i alla fall. Det är 426 sjöar kvar, och med dagens tempo är jag inte klar om tio år, utan närmare bestämt om tjugo år, vilket är ungefär vad jag har tänkt mig. Lagom tills jag fyller 60 stiger jag upp ur den sista sjön, vi har stor grillfest på stranden, Naturmorgon är där och gör en uppföljning och sen … ja, sen då? Har ni läst Stephen Kings Dark Tower? Kanske blir det likadant för mig som för Roland när han till sist kom fram till det mörka tornet.

Om ni själva vill besöka Pringeltjärn för ett vinterbad någon gång ligger den i anslutning till vandringsleden Mårtens och Kullens kyrkstigar. Här gick finnmarkens människor till kyrkan i Grangärde om söndagarna under de snölösa årstiderna. Informationsskyltar längs leden berättar om historiska platser. Min favorit står vid en av viloplatserna, en stor sten uppe på Pringeltjärnsberget, där skylten informerar om att man stannade oavsett om man var trött eller inte. Jag gillar det. Det är viktigt med rutiner.

Kyrkstigen – i alla fall den bit vi gick – är väl utmärkt men något sank så här års. Det finns vindskydd och, med några små avstickare, åtminstone tre raststugor i närheten av leden. Vid en av dessa åt vi lunch. Det lätta snöfallet var inte värre än att vi kunde sitta nere vid sjön – Mellansjön, redan bebadad – och glädjas åt en eldstad som såg ut som en större snölykta. Vi fortsatte längs Mellansjöns östra strand och råkade på en stuga som inte finns med på kartan. Den har väldigt god ventilation nuförtiden, men bör ha varit en fin idyll med egen sandstrand vid lågvatten och en liten ö i blickfånget från den idag gistna trappen.

Leden uppför Pringeltjärnsberget är brant. På 700 meter stiger den precis 100 meter upp till vindskyddet, så det är en lagom plats att stanna på. Vare sig det behövs eller ej. Men utsikten är igenväxt och åtnjuts hellre några hundra meter hitom vindskyddet där det ser ut så här:

Tyvärr ligger inte tjärnen i direkt anslutning till vindskyddet, utan vi fick hämta andan och svetten hann kallna och börja kyla ner oss lagom tills det var dags för badet.

Pringeltjärn.

Pringeltjärn

Datum: 2022-11-19
Löpnummer: 155
Område: Nyhammar

Väder: -1 grader, mulet
Vattentemperatur: 0,0 grader
Höjd över havet: 362 meter
Botten: dy (1)
Vatten: u.a. (3)
Strand: trädklädd myr (3)
Placering: en bit väster om Nyhammar (3)
Tillgänglighet: 200 meter skog och myr från vandringsleden (3)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

Karta med dagens rutt och sevärdheter utmärkta! Start vid Ramsnorsen. Första stjärnan är bron över Svensån (nedan), andra lunchpausen, tredje den välventilerade stugan, sedan vindskyddet och badet. Karta från Lantmäteriet.

Fler vinterbad:

Julbad 2015: Kviddtjärn
Vinterbad 2016: Laxsjö-Flatnan
Vinterbad 2017: Långsjön
Julbad 2018: Flogen

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s