Bloggstatistik 2022

Tjugohundratjugotre! Blir det året när vi behöver räkna ut vad som är klokast av att

  • sälja badbyxorna för att ha råd med värme
  • ha på sig badbyxorna för att låta dem värma en
  • elda upp badbyxorna för att på så vis bli varm?

Förhoppningsvis behöver vi aldrig undersöka hur begagnatmarknaden för badkläder ser ut, eller ta reda på hur bra de brinner. Vad jag däremot redan har undersökt och tagit reda på är hur statistiken för 581 sjöar föll sig i år, och det är ju därför ni är här.

Jag gjorde ju några förutsägelser den här tiden förra året inför hur jag trodde bloggen skulle utvecklas under året som vi just lagt till handlingarna (prydligt märkta Öppna ej!, tror jag många tycker). Det gick sådär med mina spådomar. Det är tydligt att man säger en sak före bloggåret, sen är det bloggår, och sen säger man en sak efter bloggåret. Låt se: Jag har ännu inte lagt upp några rörliga bilder, det är samma trygga domännamn som tidigare och jag klämmer fortfarande, med skohorn, in sjönamnet i inläggets rubrik, kosta vad det kosta vill. Men några rätt fick jag allt:

Med välvillig tolkning fick jag mycket riktigt en kommentar från en kändis, om än på Facebook. I november la jag nämligen ut en engelsk sammanfattning av vad det är jag håller på med, och länkade till den från Facebook i ett inlägg för enbart mina icke svensktalande facebookkontakter. Och så passade jag på att tagga kändisen ifråga, Probyn Gregory i Brian Wilsons band, eftersom jag vet att han också har en fäbless för att bada på ovanliga ställen. Han svarade artigt, men jag förekom att inte få något svar på min följdfråga genom att helt enkelt inte ställa någon, eftersom jag ville formulera den på bästa möjliga sätt och så gick tiden och så blev det för sent att svara. Nåväl.

Jag hade också förutspått att inlägget Finnmarkens minsta strand: Grantjärn skulle få ett uppsving i besökarantalet, men det fick det inte. Dess namne fortsatte dock att tuffa på. Uppenbarligen är det mer intressant att läsa om Finnmarkens minsta strand (Holmsjön).

Det ständigt stigande besökarantalet fick se sin saga all, precis som jag lättat befarade. 2022 längst till höger.

Nog med förutsägelser, hur såg 2022 ut i hårda fakta? Jo, som följer.

De mest omlästa sjöarna 2022 (placering 2021 inom parentes) [placering 2015-2022 inom hakparentes):
1. Stora Prästtjärn (2) [2]
2. Norra Hörken (1) [1]
3. Stora Nitten (5) [3]
4. Rämen (20) [25]
5. Övre Hillen (4) [4]

Här förundras vi ju över uppsvinget för Rämen, denna kommungränsöverskridande sjö i Ludvikas nordöstra del, men tyvärr kan jag inte analysera det närmare. Hela 581-skrapan är, av religiösa skäl, uppvärmd med direktverkande el så jag fick säga upp hela statistiska avdelningen redan i augusti.

Viludden, Rämen, Ludvika kommun, augusti 2017.

De här har man läst om färst gånger 2022:
Norra Sörlingstjärn
Norra Kullertjärn
Lilla Ursen
Lövtjärn
Loforsdammen
Sönntjärn

Med ett spann på 24 grader mellan varmaste och kallaste sjö och tre olika medbadare ser jag ingen annan koppling mellan sjöarna än den geografiska. Jämfört med de mest omlästa sjöarna, som företrädelsevis ligger i kommunens östra (och bebodda) delar ligger de minst omlästa i de mer västerut belägna delarna. (Jag vet att det i absoluta tal bor människor väster om Långvasselbroa också, men i relativa tal är det ju bra knappt med den saken.)

Norra Sörlingstjärn, maj 2020.

Varför la jag ut en engelsk sammanfattning av bloggen förresten? Jo, för att i november kom The Open-Air Life. Discover the Nordic Art of Friluftsliv and Embrace Nature Every Day av Linda Åkeson McGurk ut, och i denna bok om friluftsliv riktad mot amerikaner är jag med på ett hörn. Därför ville jag att en eventuell anstormning av amerikanska besökare skulle känna sig som hemma, men den anstormningen har uteblivit och blev knappt ens en liten bris. (Jag återkommer till boken i ett senare inlägg.)

USA var ändå det land som näst flest besökare kom från, efter Sverige. Irland tar sig för första gången upp på pallplats! (2023 toppar för övrigt Australien utlandslistan, men det är ju inte så konstigt, de har ju haft 2023 mycket längre än vi andra.)

En besökare från södra halvklotet i år! Somalia är ytterligare ett land att lägga till listan av länder, medan vi fortfarande väntar på Slovakien och Litauen.

Så, det var allt för 2022. Nu badar vi in 2023 och läser in oss på tidigare års bloggstatistik:

2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021


Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s