Högsjöläger

Flaskposten har strömmat in under förhöststormarna. Varför lägger du tid på att besöka två fina men genomsnittliga tjärnar i ett naturreservat utanför Ludvika kommun? Du har ju ~450 sjöar kvar inom kommunen? Så lyder meddelandena, alla skrivna på samma brevpapper och med samma handstil, vilket är anmärkningsvärt och lite läskigt, särskilt som texten är i versaler och rosa krita. Men det är befogade frågor. Svaret är också befogat:

För att de fina men genomsnittliga tjärnarna inte ligger långt från en allt annat än genomsnittligt vacker plats som är alldeles utmärkt att utgå från som läger. Platsen ligger mindre än en kilometer från min kommun och därmed inom den statistiska felmarginalen. Så det så. Okej, kanske brevskrivaren säger nu, men med 450 sjöar kvar kanske du inte behöver blanda in irrelevanta begrepp som felmarginal? Okej, kanske jag också säger då, jag ska förklara.

Kamptjärnsbrännans naturreservat besöktes på en badtur med övernattning. När jag letar efter ställen i skogen att övernatta på är det många kriterier jag vill ha uppfyllda. Listan ser ut ungefär så här:

  • Precis intill sjö som kan anses vara behagligt badbar även för mitt sällskap
  • Kvällssol
  • Bilväg ända fram
  • Eldstad, gärna med sittplatser intill
  • Låg sannolikhet att andra är där
  • Vacker plats
  • Möjlighet att gå en slinga till lagom antal obebadade sjöar

Eftersom jag endast gör 1-2 turer med övernattning om året tummar jag ogärna på ens någon av de här sju punkterna. Och hur mycket jag än, rätteligen, slår på trumman för att det finns mycket sevärt i det lilla i Ludvika kommun finns det faktiskt inte hur många ställen som helst i kommunen ifråga som uppfyller alla sju punkter ovan. Så därför outsorçade jag 2022 års första badtur till Hällefors kommun.

Det var faktiskt inte första gången som jag använde just den här stranden för övernattning. Även 2021 var jag här, men då hade själva badturen ägt rum i Ludvika. Mina bilder från den helgen finns instängda på en telefon som inte tar laddning – varför inlägg från den turen har dröjt – så de här sex bilderna har C tagit:

2022 var det M och jag som var här. Knotten var inte alls lika påtaglig, stranden var större och grodynglen dansade på grusbottnen:

Grodyngel!

Att outsorça till Högsjön har ju fungerat bra. Som bilderna antyder finns det en plats vid sjön som uppfyller mina kriterier. Där åt vi – båda åren – god mat, badade och såg solen gå ner bakom träden lite för tidigt, vilket är det som sticker ut som negativt med just den här platsen. Sen sov jag kasst i tält – båda åren. Men det kan jag ta.

Stranden kanske ligger i Västmanland, men utsikten är in i Dalarna.

Högsjön

Datum: 2022-06-29
Löpnummer: 0,103
Område: Utsocknes (Hällefors kommun)

Väder: 23 grader, sol
Vattentemperatur: 22 grader
Höjd över havet: 252 meter
Botten: grov sand som blir dyig en bit ut (3)
Vatten: u.a. (3)
Strand: grus och gräs (5)
Placering: 1 km från länsgränsen (2)
Tillgänglighet: bilväg ända fram (5)
Utsikt: fin kuperad skog (4)
Omgivningar: folktom skog (4)
Faciliteter: grillplats, bänkar, klädlina
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: ja

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s