Från Gravendal till Strömsdal

Gravendal är inte bara en cider. Det är också ett alldeles utmärkt ställe att utgå från på en badtur, och så skedde sistlidna juli när stjärnorna som styrde pandemi och småbarn stod rätt där uppe i skyn. Vart valde vi att gå från Gravendal? Vänta, valde vi, frågar du nu? Brukar inte jag bestämma sånt där ganska mycket på egen hand? Jo, men tänk för att jag lät utöva en viss demokrati den här gången. Mina medbadare fick fyra val på tur och valde den som slingrar sig över de idag obebodda skogsbeklädda bergen mellan Gravendal och Strömsdal i kommunens sydvästra hörn. Var jag nöjd med deras val? Självklart. Som om jag skulle ha lagt fram ett förslag som jag inte hade kunnat tänka mig.

Dagens rutt var den längsta badturen hittills. 26 500 steg förde oss från Gravendal till bilen öster om Strömsdal, för vidare transport till nattlogin vid Högsjön.

Mellan Gravendal och Strömsdal går en vandringsled längs den gamla ridstigen byarna emellan. Vägen är väldigt kuperad och jag reflekterade tidigt över att det var bra att vi inte skulle betvinga den till häst, för ibland bar det så plötsligt uppåt att föregående nedförsbacke inte hade slutat än, och även om det kanske inte har hänt någon gång i världshistorien är jag rätt säker på att det den här gången faktiskt skulle ha slutat med att just vi hade klämts ihjäl mellan entrécoten och rostbiffen på hästen.

Pandemifria somrar går motionsloppet Patronloppet på ridstigen, till fots. Det är åtta kilometer långt och jag ska springa det någon gång om några år när jag glömt att det var ganska ansträngande bara att gå sträckan i fråga.

Efter motionsloppet ska jag dricka kaffe.

Men vilka var dessa vi som fått utöva en så sällsynt form av demokrati? Ja, vet ni vad, för första gången gick jag på badtur med så många som tre medbadare. Och vilka tre människor kunde då tänka sig att tillbringa 24+ timmar i Ludvikas utmarker med att bada med mig och varandra? Svaret på den frågan är C, H och I. De blåa länkarna går till inlägg som beskriver dem i längre ordalag, men allt ni behöver veta om dem finns egentligen här:

C. Älskar vildmarken. Allt utanför Storstockholm är vildmarken.

H. Stoisk vedbärare. Håller sig ung genom att dagligen bada i Virsbo kanal.

I. Surfbrädans initiativtagare. Berättarröst när jag var med i TV4.

Nu har ni en heltäckande bild av oss. I kommande inlägg kommer ni få följa vårt badvandrande till Ormtjärn, Kviddtjärn, Gällingsflyet och Lövtjärn. Men utöver överblicken av turen som ni redan fått får ni också dess början och avslutning idag:

Vi började vid badplatsen i Gravendal, vilken ligger på en udde i Skärsjön och är utrustad med omklädningsrum, dass, bänkbord, brygga och livräddningsbåt. Stranden och botten består av grov sand/fint grus och det blir djupt ganska fort. Jag har mer udda badplaner för Skärsjön än en officiell badplats, så ingen av oss badade där. Istället åt vi frukt, förutom H, som inte äter före lunch om dagarna. Se mer här om diskrepanser som kan ställa till det för mig och H avseende kosthållning. Efter fruktstunden bar det av längs den korta vandringsleden Vattnets väg i utkanten av downtown Gravendal innan vi svängde av norrut. Vattnets väg är en fin stig med information längs vägen kopplad till den roll just vattenkraften haft i byn.

I och H undersöker vad civilisationen i form av Gravendals badplats brygga kan erbjuda. Den fick denna dag kalla handen till förmån för vildmarkigare bad – men det berodde inte på tillkortakommanden hos bryggan.

Slutet av dagen, sexton kilometers vandring och en kort, skumpig bilresa senare, tillbringades på ett osedvanligt vackert ställe vid Högsjön söder om Strömsdal, där H och C bjöd på chili med tillbehör på stranden. Vi midnattsbadade i mångatan som en gul fullmåne målade på sjön från sin plats precis ovanför trädtopparna, och just den delen var precis lika naturromantisk som den låter. Totalupplevelsen balanserar upp av att jag som vanligt sov jag jättedåligt i tält, om än bättre än vid turen tidigare i somras, och det var väl för väl, för skulle allt bara vara bad i månsken i trolska skogssjöar skulle jag bara gå och sukta efter dem de 360 dagar om året som jag inte tillbringar på badtur med övernattning.

Dagen efter lyckades jag med lite organisationshjälp från badturskamraterna fixa engelsk frukost på trangiaköket. Med endast en värmekälla, till skillnad från elspisens fyra, är sånt svårare än man kan tro, i alla fall för mig. Den centrala frågan tycks vara vad man vill äta varmt, ljummet och i stort sett kallt. Jag tror vi fick till en bra lösning på det hela; vi var åtminstone mätta när vi packade ihop oss och for hemåt.

Sammanfattningsvis var det lyckat att vara så många på tur; skogen är ju i stort sett folktom så det var inte direkt så att vi blev för många.

Så, där har ni inramningen. I kommande inlägg ser vi vad som hände i och utanför tjärnarna däremellan. Alla bilder i det här inlägget är tagna av C.

Annons

2 reaktioner på ”Från Gravendal till Strömsdal

  1. Pingback: Tveksamheter kring Gällingsflyets lämplighet som badsjö | 581 sjöar

  2. Pingback: Lärktjärn och Strömsdal | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s