En å och en källa på köpet

Efter knappa tio år och bara ett fall från skrivbordet och blott en händelse med olyckligt placerade magneter som orsakade rökutveckling valde min dator att ge upp. Bara så där. Helt oförutsägbart. Därför skrivs det här inlägget på en telefon, och därför blir det kortare än vanligt. Att det heller inte har kommit förrän nu beror på omvärldsomständigheter som min dragelse till att följa olika sammansättningar av yngre män som sammanstrålat på utvalda platser i Ryssland för att motionera tillsammans.

Storsjöån med en intressant liten vik.

I vilket fall. I och jag hade alltså bebadat Nattjärn efter visst besvär och var på väg över tallheden mot Vittjärn. Den vackra grusvägen korsar på ett ställe Storsjöån, och även om inte vattendrag står på att bada-listan var det ju varmt och särskilt en liten vik till höger om vägtrumman såg inbjudande ut med sitt klara vatten. Vi bytte om och kastade i termometern i det klara vattnet. Äsch, nu har den gått sönder, sa jag, för den visade på 6,5 grader och inte kunde det vara tio grader kallare i ån än i sjön någon kilometer bort. Jag tog upp den och kastade i igen, i det mörka vattnet där ån rann ut från trumman under vägen. 16,5 grader. Hm. Något var konstigt. I klev i. Tog några steg framåt. Benen möttes av en kall vägg. Ungefär först där fattade vi hur det låg till. Den klara lilla viken som satt ihop med ån var en kallkälla, termometern funkade och här fanns som en osynlig vägg mellan de två vattnen med tio graders temperaturskillnad.

Klart, kallt vatten.

Jag slogs av idén att här kunde vi plötsligt få 16,5 grader att kännas varmt genom att först doppa oss i det kalla källvattnet och sedan kliva ner i den egentliga ån! Det funkade inte överhuvudtaget. 16,5 grader var fortfarande kallt. Men upplevelsen var cool i dubbel bemärkelse, och här bjuder jag alla preppers bland läsarna på en lättåtkomlig källa med friskt vatten (om ni kommer dit när inte någon tok just har badat i den i alla fall)! Kartan är liten, också pga telefonen, men Ulriksberg går det ju att orientera sig till och ifrån.

Å och källa inringade.

Storsjöån/Åkällan

Datum: 2018-05-19

Temperatur, vatten: 16,5/6,5

Väder: 20 grader, halvklart, lite blåsigt

Höjd över havet: 292 meter

Strand: brant sluttande grusslänt ner till gräs- och buskklädd miniudde (3)

Tillgänglighet: precis bredvid väg men brant från den (3)

Placering: några kilometer sydost om Ulriksberg (3)

Folk: 0

Faciliteter: Sannolikt rent dricksvatten ur källan. Fyll flaskan före badet!

Återvända: för källan i samband med återbesök till nästa inläggs sjö i så fall

4 reaktioner på ”En å och en källa på köpet

  1. Pingback: Överraskningen i Vittjärn (Svensksjön 2018) | 581 sjöar

  2. Pingback: Över heden ned mot Lilla Hedtjärn | 581 sjöar

  3. Pingback: Smala Sandsjöns komplex | 581 sjöar

  4. Pingback: Sjöstatistik 2018. Shawns luftballong. | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s