Smala Sandsjöns komplex

Efter ett långt dygn med bad i åtta sjöar, där en eller möjligtvis två skulle kunna räknas som badbara för normalstörda personer, samt en å, tyckte I att vi skulle avsluta turen på en riktig badplats. En där bottnen är någorlunda pålitlig och sålunda inte sluter sig om ens fot och virvlar upp omkring en. Så vi for till Stora Sandsjön, en vacker sjö i en vacker skog, där jag tidigare badat, och I blev nöjd. När vi ändå var där gick vi från badplatsen vid dess södra strand till grannsjön, Smala Sandsjön, för totala tio sjöbad på en tur var ju ändå något som lockade, åtminstone mig.

Sällan har väl en grannsjö med samma namn haft lika stort mindervärdeskomplex. Stora Sandsjön bjuder på långgrund, len sandbotten, brygga och spännande sandformationer. Och Smala Sandsjön försöker, men det blir bara fel. I sin iver att kopiera sin nordliga kollega framhäver den en liten sandstrandstunga – totalt enbart några meter längs hela den två kilometer långa strandlinjen. Men dess sand är alltför finkornig – eller uppblandad med dy om vi ska vara prosaiska – för att bära en normaltung badare. 

Effekten blir kvicksandsliknande. I mitt fall resulterade det i att bottnen svalde min badtoffla med hull och hår. Efter ett bra tags arbete, och ett schlurp-ljud högljutt nog att skrämma bort småvilt, återkom toffeln i min ägo och badförsöket kunde återupptas. Sjöns kraftansträngning, att på en liten plätt strand och botten frigöra inbjudande sand, innebar att resten av bottnen som behövde beträdas för att kunna bada var vanskött – täckt av grenar och mindre trädstammar. Det var med andra ord ett helt företag att ta sig i Smala Sandsjön. Att temperaturen var densamma här som i Stora Sandsjön var en klen tröst, eftersom badet i sig var i kategorin klara-av-så-snabbt-som-möjligt. Temperaturöverensstämmandet var heller inte särskilt konstigt, eftersom de båda sjöarna delar vatten och badställena ligger 150 sjömeter ifrån varandra.

Så tyvärr, Smala Sandsjön levererar inte som badsjö. Men det var ändå en bättre totalupplevelse än Lilla Sandsjön, tre kilometer söderut. I dess fall var det dock tillfälliga, yttre faktorer i form av knott och krossat glas på stranden som förstörde en annars fin badsjö. “Det gäller att prestera när det gäller!” triumferar Smala Sandsjön nu. “Just det”, säger Stora Sandsjön lugnt, lutar sig tillbaka och knäpper en öl. Smala och Lilla Sandsjön ser beklämda ut.

Vad har vi då lärt oss under denna långa, glest publicerade följetong, där första delen kom för mer än två år sedan? Vi har lärt oss att området som aktuell badtur ägde rum i är platt och vackert. Där finns tallar och sandiga grusvägar och en omärkt kallkälla. Vi kan även spalta upp följande lista:

Turens överraskning: en tjärn med klart vatten och grusbotten
Turens överraskning 2: att en sex grader sval källa flyter ihop med Storsjöån
Turens äventyr: att ta sig ut på myren till Krusentorpas hål och repbada sig ner i det
Turens besvikelse: att folk inte kan ta med sig sitt skräp ut ur naturen

Smala Sandsjön

Datum: 2018-05-20
Löpnummer: 75
Område: Ulriksberg

Väder: 23 grader, soligt
Vattentemperatur: 20 grader
Höjd över havet: 296 meter
Botten: dy förklädd till sand, stockar (2)
Vatten: u.a. (3)
Strand: mycket liten sandstrandsremsa; torr vass ljung (3)
Placering: 200 meter från Stora Sandsjöns badplats (3)
Tillgänglighet: 40 meter tallhed från vägen, 100 meter från parkeringsplatsen (4)
Utsikt: tallhed, sank strand (3)
Omgivningar: tallhed (4)
Faciliteter: får anses dela utedass med Stora Sandsjön
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

För jämförelse: Stora Sandsjön, denna vårdag när bryggan ännu inte lagts i vattnet.
För jämförelse: Lilla Sandsjön.

En reaktion på ”Smala Sandsjöns komplex

  1. Pingback: Lilla Ursen, Pajso och en varm vissångare | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s