Släktfunderingar vid Öratjärnsdammen

Innan Internets ankomst, när det krävdes energi och entusiasm för att släktforska, började vår släkt på pappas sida med min farmors mormors far, som kom från Skinnskatteberg. Det var länge vårt narrativ. Det var på sätt och vis behändigt ur fantasisynpunkt, för beroende på vart tankarna ville ta sig kunde hans förfäder i sin tur vara såväl valloner som svedjefinnar som vikingar. Med tanke på mitt intresse för Dan Andersson och dennes skrivna alster om just den finska invandringen såg jag mest framemot att hitta tidiga nybyggare från Finlands östra landskap i släkten.

2017-06-30 14.15.22

Skogarna i det vi idag kallar Grangärde finnmark koloniserades ju för runt 400 år sedan av svedjefinnar, som lämnade Savolax och Karelen för att skattefritt få odla upp jorden i skogsområdena i Mellansverige. Till en början fungerade det här ganska bra för invandrarna – om man med ganska bra kan inräkna sådant som att de tillbringade första vintern i jordkulor som de grävde – men det varade inte särskilt länge. I huvudstaden kom man på att Sverige skulle bli en krigsmakt att räkna med, och då behövdes skogarna som en viktig del i järnframställningen. Så finnarna i Sverige förbjöds att idka svedjebruk (eftersom det går åt extremt mycket skog för den sortens jordbruk) och fick en betydligt svårare tillvaro som mer eller mindre livegna under järnbruken. Ur askan i elden, skulle man kunna beskriva det som.

2017-06-30 14.16.03

Dan Andersson har skrivit detaljerat om hur brukspatroner och övriga behandlade finnarna, och det är ingen lättsam läsning. Särskilt ger han sig på det som i verkligheten heter och hette Björnhyttans bruk. Dan kallade Björnhyttan Varghyttan för ytterligare tyngd. Det var därför aningens tråkigt att komma vidare i släktforskningen och finna att fadern till min farmors mormors far inte var en hårt kämpande finne, som en Nordens Don Quixote som slogs mot övermäktiga väderkvarnar, utan skogvaktare vid – Björnhyttans bruk.

2017-06-30 14.16.35

Lyckligtvis har jag ytterligare trettioen förfäder på samma generationsplan som skogvaktaren så jag kan fortsätta drömma om valloner och svedjefinnar och vikingar.

2017-06-30 14.15.10

Det här har med dagens sjö att göra såtillvida att man om man kör igenom Björnhyttan, förbi brukslämningarna, ut i skogen tre kilometer åt sydväst kommer till Öratjärnsdammen. Huruvida min farmors mormors farfar hade just de branta skogssluttningarna kring dammen som skogvaktarområde känner jag inte till, men om han hade det lär han ha haft fina ställen att slå sig ner och äta sin lunchmacka på, även om han knappast kallade det lunchmacka. Öratjärnsdammen är idag en ädelfiskesjö där fiskeförbud råder. Det kan jag tycka är synd, för det ligger ett sjutal bryggor i den djupa sjön som tycks vara ilagda i det enda syftet att underlätta för sportfiskare. Bryggorna saknar stegar men var mig ändå till god hjälp i badandet, som kan redovisas som följer under näckrosen:

2017-06-30 14.16.55

Öratjärnsdammen
Datum: 2017-06-30
Löpnummer: 51
Område: Grängesberg

Väder: 20 grader, sol, blåst
Vattentemperatur: 18 grader
Höjd över havet: 273,7 meter
Botten: dy men fast botten under den (2)
Vatten: oklart (2)
Strand: brant sluttande skog (3)
Placering: utanför Grängesberg, mellan Kyrkviken och Björnhyttan
Tillgänglighet: tjugo meter från vägen och lika långt ner (nästan) (4)
Utsikt: barrskog (3)
Omgivningar: kuperad skog (3)
Faciliteter: Åtminstone sju fiskebryggor. Trädäck.
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: ja, men fiskeförbud råder
Återvända: nej
Övrigt: dammen kalkades med gott resultat 1984-1987

2017-06-30 14.16.06

2 reaktioner på ”Släktfunderingar vid Öratjärnsdammen

  1. Pingback: Hjällsåsdammen och kort om alltings flyktighet | 581 sjöar

  2. Pingback: Sista badet före pandemin: Loforsdammen | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s