Gnuttarna bor inte vid Älgbergstjärnen

När jag var liten fanns det en fantastisk serietidning som hette Gnuttarna, tecknad av Hälges skapare Lars Mortimer. Konceptet har likheter med smurfarna, men i Gnuttarna har den svenska skogen en stor och närvarande roll, och kanske blev tidningen en favorit hos mig för att vi ofta åkte förbi platser som skulle ha kunnat vara hämtade ur tidningen. Beskrivningen hur man hittar till Gnuttbyn tjänar som ett gott exempel:

 ”Man följer stigen nedanför de blå bergen, förbi tjärnen och över myren. Sen svänger man in mellan granarna och går till jättestenen. Klätta upp på den så kan du se Gnuttbyn!”

20150712_164229

Grön skog möter spegelblank skogstjärn. Dan Andersson hade varit nöjd. Säkert Fröding också.

Tyvärr framgår det inte av Gubbgnuttens vägbeskrivning var en ska börja någonstans, och berg, tjärnar, myrar, granar och stora stenar finns det mycket gott om i Ludvika kommuns skogar, men jakten på Gnuttbyn går vidare. Finns det då någon speciell anledning till att Gnuttarna dyker upp på 581 sjöar just idag? Ja. Idag blev nämligen min dotter, 3 år, medveten om Gnuttarna, även om hennes entusiasm helt klart var av det begränsade slaget. Så här gick det till:
”Titta pappa, de där figurerna gungar i skogen!” sa min dottern när hon idag för första gången kommenterade sin Gnuttengardin. Jag förklarade att figurerna är gnuttarna och att de kommer från de stora myrarna i norr.
”Jag tycker inte om myror”, sa dottern och jag förklarade skillnaden mellan myr och myra.
”Tänk om de kommer och äter upp mig”, sa dottern. Jag berättade att gnuttar äter moppelsallad, alltså ett äpple och en morot som sedan blandar sig i magen och blir moppelsallad.
Dottern var tyst ett tag. ”Jag tycker inte om moppelsallad”, sa hon sedan.

Tough crowd. Råkar vi någon gång på Gnuttbyn ute i skogen kommer det bli hon som får dra mig därifrån och inte tvärtom. Få ett smakprov av Gnuttarna på Facebook här!

20160110_220319

Detalj ur gnuttgardinen

 

20150712_163003

En tall visade vägen

Gnuttbyn ligger inte i Älgbergstjärnens absoluta närhet, i alla fall inte vid den södra delen, för hade den gjort det hade S2 och jag upptäckt den när vi besökte dagens tredje sjö, efter Storsjöns sandstrand och Mellantjärnens gungfly. Men både berg, tjärn, myr och granar fanns att tillgå. En jättesten saknades dock. Och tyvärr också en stig. Vi följde ett skogsmaskinspår, fastnade med stöveln där spåret mötte en bäck, sneddade över hygget och klafsade över myren, och lagom när ljumsken tyckte att nu fick det väl vara nog med höga knän, vid foten av Stora Älgberget, låg Älgbergstjärnen, avlång och fisklös enligt S2.

 

20150712_164036

S2, i skuggan av Stora Älgberget (435,13 m.ö.h.), i färd med att konstatera att fisken inte nappar, i den mån den över huvud taget existerar

Tja, även jag såg ju att den var avlång. Som så ofta var en stor del av tjärnens strand sank, men på andra sidan syntes en klippa vid vattenbrynet. Ljumsken fick bita ihop ytterligare några hundra meter medan dess ägare tog sin runt vattnet, där höga gamla granar och blåbärsris ända upp i knähöjd vittnade om att här fanns en smal remsa land mellan myr och tjärn dit det inte går att ta sig med en modern skogsmaskin. Ha! Badet var snabbt avklarat och inte behagligt. Termometern visade på arton grader i både luft och vatten, stenen var brant och tjänade som en sträv och kort vattenrutschkana och därefter blev det djupt och vattenkallt nedåt botten. Ur återbadsynpunkt finns det inget som lockar med Älgbergstjärnen, men omgivningarna är vackra, trots avsaknad av gnuttby.

 

20150712_164425

Badklippan. Den nagelfarande ser kabeln till termometern i växtligheten.

Älgbergstjärnen
Datum: 2015-07-12
Löpnummer: 20
Område: Ulriksberg

Väder: 18 grader, mulet
Vattentemperatur: 18 grader
Höjd över havet: 380 m
Botten: brant klippa, dy på djupet (2)
Vatten: u.a. (3)
Strand: mestadels gungfly, men vid badstället brant klippa (2)
Placering: 3 km söder om Ulriksberg (2)
Tillgänglighet: en knapp kilometers vandring genom ostigad skog, 25 meters höjdskillnad (2)
Utsikt: myr i öst och syd, Älgberget i norr, gammal granskog i väster (3)
Omgivningar: förutom ovanstående utsikt en del gallrad granskog (3)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

En reaktion på ”Gnuttarna bor inte vid Älgbergstjärnen

  1. Pingback: Ett återseende i regnet vid Stora Ursen | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s