Lövtjärn, +1°

I början av april ligger isen fortfarande på de flesta mindre sjöar i kommunen. Men smältvattnet som börjar rinna till gör att det är lättare att hitta öppet vatten än en månad tidigare, och framför allt kan terrängen vara lite mer lättgången på vägen till det öppna vattnet. Jag ska inte säga att jag har blivit bekväm av mig när det gäller sånt, men jag är rädd om mina följeslagare. För mycket snår och sankmark idag och de börjar hitta på ursäkter i framtiden. Särskilt F2, tidigare känd från aprilbadet 2017, skulle lätt kunna skylla på att han ska blästra en Bubbla eller byta fönster eller tröska en harv eller något annat handarbete. Men den här gången gjorde han inte det, och jag bjöd till så gott jag kunde så att han ska resonera likadant nästa gång.

Det här trädet levde. Kanske inte i all önskad välmåga, men det levde.

Så: F2 och jag hade stämt träff vid asfaltens ände på länsväg W 559, strax väster om Järnsta, strax norr om Sunnansjö, strax nordväst om Ludvika. Planen var att ta en kort runda i skogen, bada i minst en sjö, grilla halloumi och dricka koffeinhaltig dryck. I planeringen ingick det inte att tappa min handduk på ett helt annat ställe i skogen, men det hann jag också med innan dagen var slut.

Bäcken från Myggtjärn.

Lövtjärn fylls på av en bäck som gör något så ovanligt som att rinna 2,5 km utan att passera en sjö. Det är faktiskt en bedrift i Ludvika, där det inte går att vara mer än 3 100 meter från en namngiven sjö. Under den här sträckan hann bäcken denna dag anta en temperatur på strax över en grad, och det var följaktligen i det vattnet, när det väl runnit ut i Lövtjärn, som det stod till buds att bada denna aprildag.

+1° räcker alldeles utmärkt för att smälta is om man får lite tid på sig.

Men det där är en förenkling. I den beskrivningen utelämnar jag stället vi tittade på först, vid Lövtjärns utlopp i den betydligt kortare bäck som binder ihop Lövtjärn med Dammsjön. Men det stället låg i skugga och jag hade ännu inte kommit upp i gångvärme, så vi vandrade vidare. ”Här har en av dina kompisar gått”, sa jag till F2 när jag såg en tomhylsa på stigen, varpå han nödgades förklara att alla jägare i Sverige faktiskt inte känner varandra. Så asocialt, tänkte jag. ”Ni tycker väl om att träffa…s, eller är det något ni skjuter på?”, sa jag inte, med anledning av det jag skrev i det inledande stycket om att vara rädd om sina följeslagare.

Det vi först trodde var det sökta vattendragets utlopp visade sig vara väldigt litet och så oländigt placerat att det inte gick att komma fram till det. Tur då att vi var några hundra meter fel och åter fick söka oss upp på hygget norr om tjärnen för att komma rätt. Till sist stod vi så i blåsten och tittade på bäcken, rätt bäck, som slingrade sig ut i tjärnen som en kall, svart snok med grusbotten. Solen både sken och värmde, men det är ändå kallt att vada ut i en bäckfåra där isen inte släppt helt inne vid kanterna. Badet blev ruggigt kort men bilderna stämningsfulla så alla var nöjda. Efteråt hittade vi ett läläge och varsin stubbe i en sluttning på hygget där vi åt mor mins kanelbullar och pratade om gamla klasskamrater. Eller ja, de är ju lika gamla som oss då. På det stora hela var det ett mycket behagligare bad än det förra vårbadet F2 var med vid.

Lövtjärn

Datum: 2021-04-02
Löpnummer: 128
Område: Norhyttan

Väder: 6 grader, sol och blåsigt
Vattentemperatur: 1,5 grad
Höjd över havet: 206 meter
Botten: dy men fast mark därinunder (2)
Vatten: u.a. (3)
Strand: fjolårsgräs med sanka partier där emellan (3)
Placering: 2 mil nordväst om Ludvika (3)
Tillgänglighet: 400 meter skogsväg till fördämningen som vi ratade, ytterligare 400 meter stig tills hygget börjar och sedan hundra meter hygge att forcera (2)
Utsikt: fin, kuperad skog med mer än ett lager, men också hygge (3)
Omgivningar: småkuperad och tjärnrik skog med några små gårdar (4) (jo, jag vet att det gäller för en stor del av kommunen)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

5 reaktioner på ”Lövtjärn, +1°

  1. Pingback: Swimrun 581:2021 Stora Fågeltjärn den gröna | 581 sjöar

  2. Pingback: Swimrun 581:2021 Nottjärn | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s