Vinterbad 2017: Långsjön

Förra årets vinterbad: kommer överens med S2 om att höra av sig till honom kl åtta för att se att han är vaken. S2 hör själv av sig 7.50 om att han redan är uppe. Upphämtning kl 9 och badtur genomförd utan problem.

Årets vinterbad: kommer överens med S2 om att höra av sig till honom kl åtta för att se att han är vaken, varpå han inte svarar 08.03, 08.17 eller 08.39. Åker och handlar korv inför dagen. Parkerar utanför S2. Ringer igen 09.11. Går ett varv runt huset. Släpps in i porten av granne. Når andra våningen och hör S2:s väckarklocka genom dörren. Håller in ringklockan intermittent i tio minuter. Förklarar för grannen som åter kommer ut och ger mig en konstig blick att S2 sover djupt och att han visst är hemma vad grannen än tror och att jag har varit med om det här förut, om än inte just på jullovet ifjol. Ringer på i fem minuter till. Säger ho-ho i brevinkastet. Sätter mig i bilen och misströstar. S2 hör av sig 09.32 om att han är uppe. Upphämtning 09.37 och badtur genomförd utan problem.

Den lilla skillnaden mellan 2016 och 2017 utgjordes av en synnerligen lyckad sats av T:s hembryggda vin som S2 altruistiskt erbjöd sig att provsmaka igår kväll, urskuldade S2 sig och såg övertygande blek ut ända tills fyra deciliter kaffe från Circle K började återfärga de pojkaktiga rosorna på hans en gång så släta kinder. I vanlig ordning saknade S2 mössa, vantar och andra skodon än gympadojor, men överraskade med ett par hängslade täckbyxor. Vi var redo för en vinterdag i Ludvikas obygd.

20171227_141259

Svartvitt foto? Tyvärr inte.

Årets julbad tog plats i grannsjön till fjolårets, 330 meter från iklivningsstället i Laxsjö-Flatnan och blott halva det avståndet från kommungränsen till Borlänge. Det är inte så mycket slump alls över närheten till förra årets bad, utan julbaden placeras där de gör utifrån kombinationen hyggligt kort väg att pulsa och gott om strömmande vatten som holkar ur isen så att vi inte behöver hugga vak, och sådana lägen finns det flera av i trakterna runt Tuna Hästberg. Årets läge återfanns där vattnet från Laxsjö-Flatnan rinner ut i Långsjön och där det under tvåhundrafemtio års tid först legat kvarn, sen hytta och till sist gruva. De tiderna är borta men tydliga spår av i alla fall gruvdriften går fortfarande att se i området. Att Bagghyttegruvan producerade järnmalm skvallrade ån själv om, där den grund och kall föll sina fem meter mellan sjöarna. De blöta stenarna som vi byggde eldstad av färgade nämligen snön roströd. Just den myckna snön, 2-3 dm på sina håll, försvårade elduppgörandet på så vis att botten av elden sjönk undan när den hårda isen smalt och krävde att vi allteftersom flyttade med den grövre toppen. Medhavd ved i form av fars fjolårsjulgran och N:s plommonträd spikade emellertid biffen och järnberikat pulvermosvatten kunde sättas på kokning.

20171227_122226_154373

Långsjön bebadas.

Medan jag badade. Det var grunt och pinnigt på botten och det är en dålig kombination vid vinterbad. Fötterna gjorde ont innan jag var i helt och hållet, men vinden höll sig i alla fall lugn och S2 höll repet stadigt. Fötterna var mycket nöjda när de kom tillbaka i vinterstövlarna så resten av kläderna fick vänta medan jag kollade så att filmen på badet blev okej. Det blev den. Med även resten av kläderna tillbakasatta lagade vi korv med mos, drack åkaffe och pulsade tillbaka till bilen. Bilen såg för övrigt ut att stå parkerad mitt i landsvägen när vi kom tillbaka. Under tiden vi var borta hade plogbilen utfört sitt arbete som av någon anledning bestod av att kara bort snön några meter in på skogsbilvägen vid vars plogkant vi hade stannat. Skickligt utfört med bara några decimeter till godo till min bil, och som sagt, med resultatet att det såg ut som att vi hade parkerat helt bort i tok.20171227_115415.jpg

På vägen hem mötte vi landsvägscyklister som tränade i grupp på vintervägen, men S2 sa att jag inte var rätt person att ha åsikter om huruvida andra människors vinterhobbys är konstiga eller inte.

20171227_112322

”Jag vill fortsätta till Flogen och spara den här sjön till ett februaridopp. Den är säkert öppen då också,” sa jag, varpå S2 sa: ”Jag vill inte pulsa en kilometer till i gympaskor” fast han använde orden ”Några dagar med minusgrader så är det här helt fruset så du kan lika gärna ta den här idag” istället.

Långsjön
Datum: 2017-12-27
Löpnummer: 67
Område: Grangärdes Hästberg

Väder: +2 grader, molnigt
Vattentemperatur: +1,3 grader
Höjd över havet: 250 meter
Botten: grus, pinnar (3)
Vatten: u.a. (3)
Strand: snötäckt skog (3)20171227_135511
Placering: strax väster om Tuna Hästberg
Tillgänglighet: precis bredvid vägen (5) som inte var plogad varför vi fick gå 1,5 kilometer (2)
Utsikt: kuperad barrskog med sjön som en djup korridor (3)
Omgivningar: gammalt kvarn-, hytt- och gruvområde. Kraftledningsgata förstör intrycket (2)
Faciliteter: eldstad finns nu
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: ja, sannolikt på väg till Flogen nästa vinter i samma syfte

Mer läsning: föredrar du barmarksvinter? Läs om 2015 års julbad här.

3 reaktioner på ”Vinterbad 2017: Långsjön

  1. Pingback: Majbad 2018: Nattjärns kallsupar | 581 sjöar

  2. Pingback: Julbad 2018: Flogen | 581 sjöar

  3. Pingback: Sjöstatistik 2017. Tillägnad Margot. | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s