Botjärnen och att bo i Ludvika

Min vän T tycker om stående skämt. Jag är lite tveksam till om T själv vet om att han har dragit dem flera gånger; däremot är jag helt säker på att han tycker om dem. Skämten handlar ofta om ords innebörd. Ett av skämten, som jag alltid åker dit på, berör boende. När jag är i Ludvika och ringer honom brukar han fråga ”Är du hemma?” ”Ja,” svarar jag, för Ludvika är mitt hem om än inte där jag bor. Den här distinktionen gör inte T, som menar att hem är där man bor. Och eftersom jag inte bor i Ludvika längre kan jag inte vara hemma när jag är där, påtalar han för mig i stort sett varje gång vi talas vid. Vi är inte riktigt överens där. Min nya stad är där jag bor, men det är inte hemma. Ludvika är hemma, från nedlagda krutfabriken i Tyfors i väster till lika nedlagda Hillängsgruvan i öster.

En variant av T:s hemma-skämt, som också återkommer regelbundet, rör uttrycket ”att bo hemma,” som i att fortfarande bo hemma hos sina föräldrar. ”Han bor hemma,” kan T säga, och sedan retoriskt fråga ”Ja, var skulle han bo om han inte bodde hemma?”. Nu på senare år kan den retoriska frågan tolkas något annorlunda, för det som i slutet av 90-talet verkade otänkbart är nu en realitet i Ludvika. Bostadsbrist. Invånarantalet minskar inte längre och plötsligt verkar det här med att riva halva Marnäs för femton år sedan inte längre ha varit så lyckat. (Men det är lätt att vara både sarkastisk och efterklok, särskilt på en blogg.) Man ser nu tvårumslägenheter säljas för över 200 000 kronor – till skillnad för de 60 000 kronor som jag fick för min 2007, vilket är en skaplig utveckling på åtta år. En villa i centrum i år hade utgångspris på över tre miljoner. Tre miljoner? Hur fantastisk den byggnaden än är har den fortfarande Ludvika centrum som granne.

Vilket kanske inte vore så dumt trots allt, tänker jag de gånger som styng av agorafobi på de kilometervida uppodlade markerna häromkring gör sig påminda. Där jag bor nu – alltså inte hemma – är det nio kilometer till närmaste rimligt badbara vatten, även om jag har vy över en liten damm vilket jag i brist på större vattensamlingar att blicka ut över kallar min sjöutsikt. I Ludvika får man verkligen anstränga sig om man ska hitta ett boende som ligger så långt som nio kilometer från badbart område, och en sådan kommun tycker jag om att kalla hemma, så det så.

Dagens sjö heter som av en händelse Botjärnen och har en båtiläggningsplats vid dess nordvästra strand som det fungerar helt okej att bada vid. Man hittar dit genom att svänga höger i Grangärde och sedan höger igen strax före Brädberget. Det finns grill och bänkar och det går lätt att parkera vid sidan av länsvägen, men det finns många andra sjöar som ger en större badupplevelse än den här. Lejbergstjärnen, till exempel.

Botjärnen

Botjärnen från nordväst klockan 17.30 den 5 juli

Botjärnen
Datum: 2015-07-05
Löpnummer: 8

Väder: +27, halvklart
Vattentemperatur: 24 grader
Höjd över havet: 219,1 m
Botten: grund dy, normalgrunt (3)
Vatten: u.a. (3)
Strand: dyig båtiläggningsplats (3)
Placering: öster om Grangärde (3)
Tillgänglighet: 150 meter stig från bilen (4)
Utsikt: barrskog (3)
Omgivningar: myr, barrskog (2)
Faciliteter: grill, bänkar
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej
Övrigt: bromsar och myror fanns i överflöd

6 reaktioner på ”Botjärnen och att bo i Ludvika

  1. Pingback: Utan Citroën DS till Fagerlidtjärnen | 581 sjöar

  2. Pingback: Stora Käringtjärnen, dialekter och knott | 581 sjöar

  3. Pingback: Djuptjärnen: tredje sjön på 24 minuter | 581 sjöar

  4. Pingback: Sjöstatistik 2015, del 1 | 581 sjöar

  5. Pingback: Sjöstatistik 2015 del 3 av 3 | 581 sjöar

  6. Pingback: Älgjaktsbad 2: Svantjärn | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s