5-vägskôrse nära Burhöjdstjärn

Efter Dödtjärn och Höjdtjärn finns en av finnmarkens märkligaste platser. Mitt ute i skogen, en fågelkilometer från närmaste byggnad, fem kilometer från närmaste bit asfalt och tretton kilometer med bil från närmaste affär finner vi – en femvägskorsning. Om ni då tänker ”vad är det för speciellt med det” vill jag att ni tänker efter hur många femvägskorsningar det finns i närheten av där ni bor, eventuellt i en av de där städerna med mer än hundra tusen invånare. Ni kanske kommer på en eller annan. Kanske har korsningen i fråga en rondell i mitten. Men de är inte många ens i större städer, femvägskorsningarna, och här stöter vi alltså på en i obebodd skog, där det inte ens historiskt har funnits mer än ett boställe inom den närmaste kvadratkilometern. Om ni fortfarande tänker ”ja, men vad är det för speciellt med det”, ja, då finns det ingenting jag kan göra för er. Ända sedan jag upptäckte den på kartan har jag velat besöka den, fotografera mig i den och ta kort på alla riktningar som vägarna tar utifrån dess mitt. Nu har jag gjort det. Det känns bra.

Jag i mitten av 5-vägskörse

S2 och jag svängde vänster i kôrse och tog oss således in på en väg som tidigare har varit delsträcka i Svenska rallyt. Den följde vi i blott lite mer än hundra meter, för nu var det dags att göra en chansning avseende vägval. Vi skulle gena från torplämningen Södra Burhöjden mot Burhöjdstjärn och sedan vidare förbi Norra Burhöjden. Förhoppningsvis skulle myren vara framkomlig trots novembermånaden. Södra Burhöjden, hade jag läst på, brann på 50-talet och blev sedan inte uppbyggt igen. Vi hittade grunden efter boningshuset, i vilket det växte slyskog. En jordkällare stod fortfarande kvar men bjöd inte in. Vi följde istället jägarsnitslar ut på myren, samma myr som Höjdtjärn tillhör. Tranbär växte i marken, stack inte upp i luften mer än nödvändigt. Myren övergick i skog på sankmark och vi lyckades torrskodda komma fram till nästa sjö. Burhöjdstjärn låg även den vacker i eftermiddagssolen.

…. som till slut tittade fram i solljuset.
Burhöjdstjärn från nordväst.

Tjärnen var förvånansvärt lättbadad. Solen värmde vidare och bidrog till mer återuppvärmning än vad det ljumma teet ur termosen gjorde. Vanligtvis släpar jag inte med mig termosar på badturer, men lågsäsongsturer är lite annorlunda. Värdet av varm dryck väger upp termosens extra tyngd – förutsatt att termosen faktiskt håller värmen, vilket alltså inte var fallet den här dagen. Men vi åt bullar. Bullar värmer på något sätt fastän de är ryggsäckskalla.

Utsikt från badstället.
Klockan 14.17 började solen göra kväller.

Vägen tillbaka gick längs samma sträcka som I och jag hade gått ett drygt år tidigare, förbi tystnaden vid Harkullhöjden. Det var inte speciellt högljutt heller i år, men en svag vind gjorde att det inte var helt stilla. Till sist var vi framme vid Skifsenstugan igen, detta vandrarnas motsvarighet till lyxhotell i finnmarken. Kamin tändes, grill tändes, badkläder och handdukar hängdes upp, mat kokades och stektes och inmundigades, kort spelades, historier utbyttes, mer eld tändes för att behålla värmen så länge som möjligt över natten. Stjärnorna kom fram. Den kalla natten sänkte sig över finnmarken. Vi sov.

Skifsen kl 15.05 med solen på horisonten.

När jag vaknade på morgonen var det fortfarande tretton grader varmt inne och jag var genomsvettig under mitt tjocka vintertäcke. Det ska jag komma ihåg till nästa gång. För Skifsen kommer förstås att besökas igen. Enbart inom tre kilometers radie från gården finns tio obebadade sjöar. Jag har anledning att återkomma till dem.

Burhöjdstjärn
Datum: 2018-11-17
Löpnummer: 87
Område: Skifsen

Höjd över havet: 333 m
Väder: 5 grader, halvklart, vindstilla
Vattentemperatur: 5 grader
Strand: myr (3)
Botten: okänd (-)
Vatten: u.a. (3)
Omgivningar: numera obebodd finnmark (4)
Utsikt: gles tallskog och myrlandskap (3)
Tillgänglighet: 400 meter över myr och myrskog (2)
Placering: någon mil söder om Fredriksberg (2)
Faciliteter: –
Folk: 0
Officiell badplats: nej
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

5-vägskôrse. Karta från Lantmäteriet.

7 reaktioner på ”5-vägskôrse nära Burhöjdstjärn

  1. Femvägskors, med rondell, men ändå! finns i Sala vid utfarten mot Uppsala. Dock är omgivningarna betydligt tristare än i Din skildrade korsning, och inte är den skyltad på lokalspråket heller.

    Gillad av 1 person

  2. Det där var ju hur spännande som helst. Undra om det är gamla ko-stigar eller handelsvägar som slumpmässigt, eller planerat, har korsat varann. Du får grottaner dig än mer tror jag 🙂

    Gilla

  3. Pingback: Med filmare och kock till Norra Kullertjärn (3/3) | 581 sjöar

  4. Pingback: Åter till femvägskôrse | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s