Oktober i Norra Pungtjärn

Norra Pungtjärn, Grangärde socken, 24 oktober 2021. Nordanvinden kyler ner oss och utgör en skarp kontrast mot värmekänslan i benen, som kommer sig av risporna från det döda blåbärsriset. Tio meter bakom oss, i fåfängt lä bland de glesa träden, hänger vinterjacka, tröja, t-shirt, ulltröja, strumpor, byxor och överdragsbyxor på trädgrenar. Två par tjocka skodon står i undervegetationen.

Välkomnandefaktorn var inte jättehög.

Det är inte alls den här känslan vi är ute efter. Det är känslan när vi kommer upp. När det femgradiga vattnat tvångs-kickat igång kroppens värmeproduktion och det paradoxalt nog känns varmare att stå i blåsten, trots sjöfuktig hud, än det gjorde att stå på samma ställe torr. Ovanför oss flyger en ensam fågel, mörk mot de ljusgråa molnen. Utöver vindens sång i träden är det tyst. Vi tar ett grepp om surfbrädan, den på en bosnisk stormarknad inhandlade, och kliver raklånga ut i tjärnen.

Fig. 144. Att äntra Norra Pungtjärn. En stilstudie.

Norra Pungtjärn är en bara 4 300 kvadratmeter stor tjärn på Pungmossen i Grangärdes kil i de sydliga delarna av Ludvika kommun. Hösten 2021 ligger skogen stilla omkring oss, trots älgjaktsäsong. För fyrtio år sedan hände det under en kort period mer. Runt årsskiftet 1979/80 prospekterades området av Sveriges geologiska undersökning, dock utan att någon brytningsvärd malm hittades, trots uppmätta magnetiska anomalier. Denna oumbärliga information är en kort googling bort, men i övrigt är det glest med lättillgänglig information om det direkta närområdet. Västerut ligger den betydligt större Nättjärn som stod värd för höstbadet 2016, och i dess inlägg skriver jag också om den förutvarande gården Knutsberg. Den i sin tur har lånat namn åt Knutsbergsbadet i Stora Nittens södra vik. Precis som vid årets swimrun var det därifrån mitt badsällskap och jag utgick.

Stora Nitten.

Denna dag är Norra Pungtjärns vatten fem grader varmt, men det blåser åtminstone inte under vattnet. Vi har gått runt halva tjärnen för att hitta rätt iklivningsställe, och det är bra, för här är det bottenundvikandedjupt. Inte som i till exempel Hällsjön, varur jag klev upp häromåret läckert dymarinerad. Fötter och händer påpekar högljutt att vattnet är kallt, så det blir inget långt bad i dagens sjö. Känslan efteråt kommer ändå. Värmekänslan som gör att det plötsligt är fullt möjligt att stå under en oktobergrå himmel ute på en skogsklädd myr nästan utan kläder och tycka att det är varmt och skönt. Det är alltså den upplevelsen, inte tvekan inför badet, som gör det här värt att ägna sig åt även under lågsäsong.

På vägen tillbaka går vi österut, för att få se något nytt. Jag gillar ju att gå rundslingor snarare än tillbaka längs samma väg, om det så innebär en mil längre promenad. Riktigt så långt blir det inte den här gången. Vi hittar ett dike att följa norröver, för vägen som vi tänkt ta oss fram till ligger skyddad bakom ogallrad slyskog. Jag har gått igenom sådan förut, till exempel med C och H, men att leda ut S3 i den terrängen känns inte schysst: Jag hörde av mig på vinst och förlust till S3 som nappade på den här turen efter att mina vanliga badbundsförvanter tackat nej, och eftersom jag med en kvarts undantag inte träffat S3 på 13-14 år går vi inte all in på skogsupplevelsen den här gången. Det visar sig vara ett klokt beslut, för innan vi vet ordet av står bara en smal men tät skogsridå mellan oss och den sista biten tillbaka till Knutsbergsbadet.

Vi är ett kallbad rikare och jag är en sjö närmare de 581. Norra Pungtjärn utgjorde den etthundrafyrtiofjärde. Det blir fler, om än inte idag.

Norra Pungtjärn

Datum: 2021-10-24
Löpnummer: 144
Område: Nittkvarn

Väder: 7 grader, mulet, blåst
Vattentemperatur: 5 grader
Höjd över havet: 300 meter
Botten: dy (1)
Vatten: u.a. (3)
Strand: skogsbeklädd myr (2)
Placering: mellan Tallbacken och Nittkvarn (3)
Tillgänglighet: Sjön ligger fågelvägen 300 meter från närmaste vägar. Västerifrån är terrängen helt okej, österifrån är det svårgenomträngligt (3)
Utsikt: myrmark, men inte så vidsträckt som man kan tro av kartan (3)
Omgivningar: Ett två kilometer långt myrstråk nära den sjötätaste delen av kommunen (3)
Faciliteter: –
Officiell badplats: nej
Folk: 0
Fiskesjö: nej
Återvända: nej

Fler härliga höstbad:

Sönntjärn 2015
Nättjärn 2016
Mellersta Fängentjärn 2017
Dödtjärn 2018
Norra Kullertjärn 2019

Bonusbilder:

Stora Nitten i oktoberkvällen.
Målmedvetet på väg tillbaka mot stranden.

3 reaktioner på ”Oktober i Norra Pungtjärn

  1. Pingback: Morfarstjärn mitt ute i allting | 581 sjöar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s